Wat is beter: diepgevroren vis of 'verse' vis?

Een antwoord, eindelijk.

Meest gelezen

Hoe vaak heb je voor het visdiepvriesvak gestaan en toch geen zak meegenomen, omdat je twijfelt aan hoe goed en gezond die vis nu eigenlijk echt nog is? Precies. Women's Health zocht voor je uit of die twijfel gegrond is of niet; we delen.

Is bevroren vis net zo gezond als vers?

Het Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES) heeft onderzocht hoe lang het duurt om verse vis in de schappen te krijgen en wat dat met kwaliteit doet. Dit is wat ze hebben ontdekt:

Advertisement - Continue Reading Below

Van zee naar supermarkt

Volgens de onderzoekers duurt het gemiddeld drie dagen voordat verse vis in de winkels ligt. Dat is best aan de lange kant. Toch hoeft drie dagen (of langer) geen probleem te zijn als de vis netjes is ingevroren. Maar gaat dat niet ten koste van de kwaliteit? Gelukkig valt dat wel mee, als we de onderzoekers mogen geloven. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de kwaliteit van bevroren vis net zo goed was als de verse variant. Het maakt dus niet uit of je je vis uit de koeling of het vriesvak haalt.

Let wel

Niet alle bevroren vis is even goed van kwaliteit. Om die kwaliteit hoog te kunnen houden, moet de vis namelijk wel op de goede manier verwerkt worden. Vissers moeten hun vangst bijvoorbeeld meteen aan boord invriezen, zodat de bacteriën uitgeschakeld worden en rigor mortis (lijkstijfheid) geen kans meer maakt. Ook moet de vis tijdens de rest van het verwerkingsproces bevroren blijven. Als dit allemaal goed gaat, is de bevroren vis net zo goed van kwaliteit als de verse vis.

'Ik hoop dat deze resultaten de ogen van consumenten openen voor diepvriesvis,' wordt Moen Tveit geciteerd in een artikel hierover van Men's Health. 'In sommige gevallen is diepvriesvis zelfs nog beter dan verse vis, aangezien het vaak een paar dagen duurt voordat verse vis in de schappen ligt.' Dit laatste is volgens haar niet zo goed voor de kwaliteit.

Conclusie

Dus, voel je vooral niet bezwaard om vis uit het diepvriesvak te kopen. Dat scheelt nogal in de prijs en blijkbaar is de kwaliteit net zo goed of zelfs beter; ervan uitgaande dat de vis wél op de juiste manier verwerkt is.

Bron: Women's Health