Eten en oud worden: auteur Dan Buettner wilde het verband tussen de twee wel onderzoeken, en toog naar de vijf plekken op aarde waar de mensen het oudst worden: Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Ogliastra in Sardinië, Loma Linda in Californië en het Nicoya-schiereiland in Costa Rica. Deze vijf regio's hebben de meeste inwoners ter wereld van honderd jaar of ouder.

Dieet

Buettner wilde wel eens weten hoe de vork in de steel zit, onderzocht daarom het dieet in deze regio's en schreef er een boek over: The Blue Zones Solution. Hierin beschrijft hij onder meer wat deze oude besjes zoal eten. En dat wilden onze collega's van ELLE Eten je uiteraard niet onthouden, want wie weet kunnen we daar nog iets van leren.

Komt-ie:

OKINAWA, Japan: bruine rijst, shiitake, bittere meloen, tofu, knoflook en groene thee.

IKARIA, Griekenland: aardappels, peulvruchten (en dan met name kikkererwten, zwarte ogen bonen en linzen), feta, geitenmelk, citroen, fruit, honing en kleine hoeveelheden vis.

OGLIASTRA, Sardinië: platbrood, zuurdesembrood, gerst, geitenmelk, schapenkaas, tuinbonen, kikkererwten, amandelen, tomaten, venkel en wijn.

LOMA LINDA, Californië: zalm, tofu, avocado, havermout, bonen, noten, volkorenbrood en sojamelk.

NICOYA, Costa Rica: rijst, mais, pompoen, papaya, yams, eieren, bonen en bananen.

Wonderproducten

De vraag is natuurlijk, kunnen we daar overeenkomsten in ontdekken?

De volgende producten komen vaker voor in de diëten: rijst, peulvruchten (met name kikkererwten en bonen), geitenmelk, noten en vis.

Van rijst wisten we al dat het in grote delen van de wereld een belangrijk voedingsproduct is, maar is het ook gezond? Rijst bevat in ieder geval koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Over het algemeen wordt zilvervliesrijst het gezondst gevonden, omdat dit een volkorenproduct is en vezels bevat. Van witte rijst daarentegen, wordt ook wel gedacht dat dit het risico op diabetes type 2 verhoogt.

Peulvruchten verlagen je cholesterol, wat goed is voor je bloedvaten. Bovendien is de teelt en productie ervan veel minder milieubelastend dan vlees. Een belangrijk pluspunt denken wij zo!

Geitenmelk komt in samenstelling grotendeels overeen met koemelk, maar het bevat minder jodium en méér proteïne en mineralen.

Ongezouten noten bevatten veel onverzadigde vetten, waardoor ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en cholesterolverlagend zijn.

Ook de vetzuren in, bij voorkeur vette, vis zijn goed voor je hart en bloedvaten. Helaas is vis eten dan weer minder goed voor het milieu.

Eten doe je zo

Buettner geeft ook een paar tips over hoe te eten: eet bijvoorbeeld nooit tot je helemaal vol zit, maar stop op ongeveer 80%. Eet vooral plantaardig en veel bonen, en eet weinig vlees. Alle 'Blue Zoners' aten gemiddeld slechts vijf keer per maand vlees, in kleine porties. Eet je kleinste maaltijd aan het einde van de dag en drink niet meer dan één à twee glazen alcohol per dag.

Op naar de honderd!

Bron: ELLE Eten