4 regels voor een stralende houten vloer

En wie ze opvolgt, hoeft daar nooit meer wat aan te doen.

Voor iedereen die denkt dat houten vloeren gevoelig zijn en om speciaal onderhoud vragen: je hebt ongelijk. Een houten vloer met polyurethaanafwerking (dus geen wax) is makkelijk in onderhoud, als je deze simpele regels maar volgt.

 

REGEL 1: SCHOENEN UIT
Het uitdoen van je schoenen bij de voordeur voorkomt dat er vuil in je huis komt, dat sporen achter kan laten op je houten vloer en in de afwerking daarvan. Vuil en zand schuren en zorgen er naar verloop van tijd voor dat krasjes je vloer er dof uit laten zien. Dat brengt ons bij de volgende regel van goed vloeronderhoud: stofzuigen, stofzuigen, stofzuigen.

Advertisement - Continue Reading Below

REGEL 2: STOFZUIGEN
Niks verwijdert vuil en fijn stof uit naden en spleten van een houten vloer zoals een stofzuiger dan doet. De beste keuze is een ketelstofzuiger met een lange, ovale vloerborstel eraan. Heb je alleen een ander model, zorg er dan voor dat er geen roterende borsteltjes aan zitten die je vloer kunnen beschadigen. 

REGEL 3: VERWIJDER VLEKKEN METEEN
Knoeien gebeurt nou eenmaal, maar vlekken in de vloer laten trekken zorgt ervoor dat je afwerking dof wordt en de vloer vuil aantrekt. Dep vlekken direct met een absorberend doekje. Ga er vervolgens met een vochtig papiertje overheen om resterend vocht te verwijderen en laat het drogen. Om hardnekkigere vlekken te verwijderen kun je een beetje baksoda toevoegen aan een vochtig doekje en dit voorzichtig over de vlek wrijven tot hij verdwijnt. Maak het daarna schoon met een vochtig papiertje en laat het drogen.

More From Interieur Inspiratie
20 articles
13 geheimen van een schoonmaakster om af te kijken
'Je moet altijd de mogelijkheid hebben om de hoeveelheid licht je je slaapkamer te reguleren,' zegt Brophy. Ze raadt aan om lichten op een dimmer te installeren, zodat je precies genoeg licht binnenkrijgt als je wilt. 'Licht heeft een enorm effect op onze gemoedstoestand en energie. Ik raad mensen altijd aan een paar verschillende lampen te kopen en deze te testen,' zegt ze. 'Zo vind je uit welk licht werkt voor jou.'
9 manieren om stressloos te kunnen slapen
Pantone 2017, Color of the Year, Greenery, groen, interieur, interieurinspiratie
Een ode aan Pantone's Color of the Year: greenery
Een blauwe interieurboost op Blue Monday
Hoe dít Deense woord interieurland gaat overnemen

REGEL 4: VERMIJD TE VEEL WATER
Als je alle voorgaande regels opvolgt, zul je deze laatste eigenlijk nooit nodig hebben. Maar als dweilen toch nodig wordt, is het ergste wat je kunt doen een plas water achterlaten op de vloer. Als je looppaden of doffe plekken wilt schoonmaken, gebruik dan een schoonmaakproduct dat bedoeld is voor bewerkt hout. Spray een klein gebied in en ga er met je dweil overheen om vuil op te pakken. Doe zo de hele vloer in delen.

Bron: Good Housekeeping

 

8 redenen om je schoenen uit te doen in huis >
Is je vloer al verpest? Verf 'm zwart! >