Het klassieke terrazzo bestaat al sinds de vijftiende eeuw en wordt gemaakt van restjes marmer, natuursteen en cement. Grote kans dat je er in een ouderwets kantoorgebouw, school of metrostation overheen bent gelopen. Het mozaïekachtige materiaal is weer terug van weggeweest. Anno 2017 vormt het voor ontwerpers een interessant uitgangspunt om op voort te borduren. Want, restmateriaal samenbrengen tot iets nieuws is natuurlijk hartstikke duurzaam. Fijne bijkomstigheid: het gemêleerde patroon dat hierdoor ontstaat, is ook nog eens helemaal hip.

Vijf jonge designers lieten zich inspireren door dit materiaal.

1. Bottle-Up Foundation: glasafval

Hartstikke leuk, al die toeristen op het idyllische eiland Zanzibar maar hun glasafval opruimen, ho maar. De Bottle-Up Foundation biedt uitkomst: door glasresten met cement te mixen ontwikkelden ze in samenwerking met lokale ambachtsmannen en ontwerpers (o.a. Klaas Kuiken en OS ∆ OOS) een nieuw materiaal: Trending Terrazzo.

Bottle Up - Glasafvalpinterest
Jeroen van der Wielen/Bottle-Up Foundation
Bottle-Up Foundation - Glasafval

2. Handmade Industrials: kunststofkorrels

Door het smelten van gerecyclede korrels kunststof creëerde Handmade Industrials deze fantastische gespikkeldeTube Vases.

Handmade Industrials - Tube Vasepinterest
Handmade Industrials
Handmade Industrials - Tube Vases

3. Woojai Lee: papiervezels

Wat te doen met je stapel oude kranten? Ontwerper Woojai Lee perste ze samen tot stevige 'Paper Bricks'. Verrassend genoeg doet de structuur van de vederlichte papiervezels verdacht veel denken aan het veel zwaardere marmer.

Woojai Lee - Paper Brickspinterest
Woojai Lee
Woojai Lee - Paper Bricks

4. Dirk Vander Kooij: gesmolten plastic

Aan verspilling van plastic doet ontwerper Dirk Vander Kooij niet. Zo bestaat zijn onverwoestbare 'Melting Pot Table' uit talloze samengesmolten reststukken plastic.

Dirk Vander Kooij - Melting Pot Tablepinterest
Studio Dirk Vander Kooij
Dirk Vander Kooij - Melting Pot Table

5. Benedikt Fischer en Boris de Beijer: gevonden voorwerpen

Benedikt Fischer en Boris de Beijer geven gevonden voorwerpen en restmaterialen uit hun ontwerpstudio een tweede leven. Door ze te mengen met giethars ontstaat het gemêleerde materiaal voor hun kunstmatige lichtobjecten. De oplettende kijker kan wellicht nog een stukje van een speelgoeddinosaurus ontdekken.

Benedikt Fischer & Boris de Beijer - Gevonden Voorwerpenpinterest
Benedikt Fischer & Boris de Beijer
Benedikt Fischer & Boris de Beijer - Gevonden Voorwerpen

Zelf terrazzo maken? Met dit stappenplan is het zo gepiept. >