Is je kledingkast een grote chaos? Je kledingkast opruimen als een pro doe je met deze 8 tips:

Kledingkast opruimen tips

  1. Trek alles uit de kast
  2. Sorteer op soort, kleur, lengte
  3. Stapel al je opgevouwen kleding op
  4. De kleding die je vaker wil dragen...
  5. Tijd om kleding weg te gooien
  6. Wees eerlijk over items waar je te veel van hebt
  7. Berg je kleding efficiënt op
  8. Schrijf mee tijdens het opruimen

1. Trek alles uit de kast

Om te beginnen: haal al je kledingstukken uit de kast en verdeel ze in categorieën. Begin met de hangende kleding en ga verder met alle opgevouwen kleding. Probeer onderscheid te maken tussen wat je vaak draagt, wat je minder vaak draagt, wat je nooit draagt en wat je vaker wilt dragen. Kijk ook naar het seizoen.

2. Sorteer op soort, kleur, lengte

Verdeel je kleding niet alleen onder in categorieën, maar sorteer ook op soort. Jeans bij jeans, jurkjes bij jurkjes, T-shirts bij T-shirts enzovoort. Wil je nog een stapje verder gaan, sorteer dan ook op kleur en lengte.

3. Stapel al je opgevouwen kleding op

Broeken, truien en T-shirts zijn makkelijk opvouwbaar en goed op te stapelen. Ook ondergoed en sokken kun je prima opvouwen. Dit scheelt ruimte en je kleding blijft langer mooi. Kleding met een dunne stof kun je het beste ophangen.

4. De kleding die je vaker wil dragen...

... moet je gewoon wat vaker dragen. Je hebt de kleding niet voor niets in deze categorie ingedeeld. Doe die outfits eens aan, misschien ben je er blijer mee dan een paar maanden geleden.

5. Tijd om kleding weg te gooien

'Does it spark joy?', is de vraag die je jezelf bij elk kledingstuk moet stellen- zegt opruimgoeroe Marie Kondo. Alle kleding waar je niet vrolijk van wordt, mag – of nee, móet weg. Kleding die je nooit meer draagt, kleding waar je je niet comfortabel in voelt, kapotte kleding: zonde van de kastruimte.

Alles wat je tussen de laatste drie en twaalf maanden hebt gedragen, mag op de 'misschien'-stapel en kleding die je langer dan één jaar niet aan hebt gehad (seizoenskleren uitgezonderd) mogen weg. Misschien kun je er nog wat aan verdienen door de kleding waar in principe niks mis mee is, later te verkopen.

Of bestel het boek van Marie Kondo

6. Wees eerlijk over items waar je te veel van hebt

Iedereen heeft wel zo'n item: het witte T-shirt of een blauwe bloes bijvoorbeeld. Maar wees eerlijk tegen jezelf: er zijn altijd maar één of twee favorieten, en tien look-a-likes. Waarom zou je ze allemaal bewaren? Zoek je favoriete items uit en geef de rest aan iemand die het wel kan gebruiken.

7. Berg je kleding efficiënt op

Heb je nog wat schoenendozen over? Deze kun je goed gebruiken als opbergdoos voor bijvoorbeeld sokken of ondergoed. Verder is het handig om multihangers, ladeverdelers en manden te gebruiken.

8. Schrijf mee tijdens het opruimen

Het is handig om pen en papier bij de hand te houden wanneer je je kast opruimt. Maak bijvoorbeeld een lijst van items die aan vervanging toe zijn en een lijst van items die je de komende tijd echt NIET hoeft te kopen (dat witte T-shirt bijvoorbeeld). Dat scheelt ook weer in je portemonnee.

Alle acht stappen doorlopen? Opgeruimd staat netjes.

ELLE Decoration tipt: hotel essentials
rituals
deima badjas van katoen met capuchon
Rituals - badjas

SHOP

De Bijenkorf
ugg
scuffette ii pantoffel met schapenvacht
Uggs - sloffen
Bijenkorf
essenza
pebbles weekendtas
Essenza - weekendtas
Bijenkorf
beddinghouse x van gogh museum
Beddinghouse x Van Gogh Museum - dekbedovertrekset
De Bijenkorf