Voor € 450.000 kocht het Rijksmuseum begin dit jaar het állereerste fotoboek uit 1843. Op fotografiegebied de duurste aankoop voor het museum ooit. Een boek vol blauwdrukken – die je zelf ook kunt maken.

Het allereerste fotoboek in het Rijksmuseum

De aankoop van het Rijksmuseum is van de allereerste fotografe Anna Atkins, een botanicus die besloot illustraties te maken voor het toentertijd net verschenen handboek over zeewieren. De fotografe maakte gebruik van de eerste fotografische technieken: geen fotocamera, maar cynatopieën. Door gedroogd zeewier op, in water ondergedompeld papier te leggen en daar zonlicht op in te laten werken, ontstonden er (door de ijzerzouten in het water) blauwe kleuren op het papier en een witte afdruk van het zeewier.

Dit was in de tijd van Atkins de enige simpele manier van contactafdrukken. Ze besloot haar afdrukken te binden in een oplage van ongeveer 20 tot 30 unieke boeken en verspreidde deze onder andere botanici, waarvan het Rijksmuseum er nu één in handen heeft. Een boek op de grens van wetenschap en kunst.

Wie het fotoboek met eigen ogen wil bewonderen kan van 17 juni tot en met 17 september 2017 naar de tentoonstelling New Realities. Fotografie in de 19de eeuw, in het Rijksmuseum te Amsterdam. Meer info via: rijksmuseum.nl.

Maak je eigen cynatopieën

Zo'n 174 jaar later kun je nog steeds gebruik maken van deze speciale manier van afdrukken. Met de DIY Cyanotype kit van Print-art-read kun je zelf aan de slag. En voor dit fotografische proces – ontdekt in 1842 – heb je geen doka nodig, alleen de kit en een beetje zon. De kit is te koop vanaf € 34,95 via print-art-read.nl. Voor je het weet maak je de tofste kunstwerken.

Feather Galorepinterest
print-art-read
Feather Galore - print-art-read

Meer voor aan de muur: we verzamelden 8 onverwachtse dingen om in te lijsten >