Deze keer in Like a pro: hoe eet je fruits de mer?

Wanneer eet je ze, en vooral: hoe? Visspecialist Jakob Doorn weet hoe je zo'n plateau zeevruchten aanpakt.

Op je bord 'Een goed plateau fruits de mer bestaat uit oesters, langoustines, kreeft, alikruiken, venusschelpen, een mosseltje en wellicht kingkrab.'

Wat eet je eerst? 'Eet gewoon alles door elkaar, begin als je wilt met een oester. Vergeet niet tussen ieder schelp- of schaaldier te spoelen met water, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen.'

Hoe eet je het? 'Het lijkt allemaal heel wat: een kreefttang, een krabvork, een speld, maar het eten van fruits de mer is vrij simpel. Het vlees van de alikruiken haal je eruit met de speld. De oester slurp je naar binnen, het mosseltje spreekt voor zich en het vorkje dient voor al het andere vlees dat uit de schelp moet worden gehaald. Soms is het nodig de kreeft te breken, meestal is dit al voor je gedaan. Van de kreeft kan je alles eten, zelfs het groene spul in de kop: de hersenen.'

Hoe weet je of de zeevruchten vers zijn? 'Veel schelpdieren zijn in de maanden juni, juli en augustus nog mager, waardoor ze ook minder smaak hebben. Dus eigenlijk zijn andere seizoenen geschikter. Mocht je twijfelen of een oester wel vers is, laat dan het vocht uit de schelp lopen. De oester is nog levend als hij zelf weer vocht aanmaakt. Doet de oester dit niet: grote kans dat die niet meer goed is. Verder horen schaal- en schelpdieren ziltig te ruiken, en niet zurig. Mocht je zand tussen het vlees treffen, dan heb je met een low-budgethandelaar te maken. Is de prijs daar ook naar, hou dan wijselijk je mond. Is dit niet het geval, dan is het niet gek om het plateau gewoon terug te sturen.'

Weer wat geleerd.

De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen eerder in ELLE september 2016.