Meer dan driekwart van de Nederlanders vindt bont niet kunnen

Goed om te onthouden voor je naar dat feestje gaat.

Bont voor Dieren besloot, samen met de Dierenbescherming, te onderzoeken hoeveel mensen nu eigenlijk hun hoofd schudden bij bont. En wat blijkt?

Zij die bont niet oké vinden (ELLE incluis), zijn in de meerderheid. Ruim 84% van de ondervraagden vindt het onacceptabel dat dieren worden gedood voor hun vacht en ruim 58% van de Nederlanders vindt het fokken van dieren voor hun vacht alleen al onacceptabel. Slechts 5% (!) vindt het acceptabel om dieren specifiek voor bont te gebruiken, waarmee we kunnen vaststellen wat we eigenlijk allang wisten: bont is niet meer van deze tijd.

Advertisement - Continue Reading Below

De Nederlanders zijn niet de enigen die zo over bont denken: in Oostenrijk, Groot-Britannië, Bosnië-Herzegovina, Slovenië en Macedonië geldt een compleet verbod op het fokken van dieren

In Nederland worden er nog wél nertsen gefokt, ondanks een verbod op nertsenhouderij uit 2013. Helaas werd dat verbod weer van tafel geveegd toen de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) vorig jaar een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid aanspande. De rechter bepaalde dat de compensatieregeling voor de nertsenhouders niet afdoende was, waardoor het verbod dus werd opgeheven. De Nederlandse overheid op zijn beurt ging daarop weer in hoger beroep - de zitting daarvan vindt vandaag plaats - de uitspraak volgt 10 november.

Wordt vervolgd!

'Wat is er gebeurd met de wetenschap dat bont domweg stom is?' >

Dit grote modelabel besloot onlangs te stoppen met het verkopen van bont >