Waarom je die irritante personen maar blijft volgen op social media

Professor Karen North geeft je vijf redenen.

Meest gelezen

We doen het allemaal wel eens: het is al laat, je weet dat je eigenlijk moet slapen en toch blijf je scrollen in een Instafeed van een vreemde. In plaats van het doen van nuttige dingen, zit je soms veel te lang te turen op de foto’s van iemand  die je niet eens kent. (‘Ha! Tussen die Halloweengroepsfoto en die selfie van 72 weken geleden zie ik een verband, ze verbergt al-tijd haar enkels!’) En als je echt durft (en iemand genoeg volgers heeft, hello) tag je misschien wel één van je vrienden onder de foto om jouw ontdekking even te delen.

Advertisement - Continue Reading Below

Jep, je lijdt aan de meest sociaal, geaccepteerde vorm van krankzinnigheid. Noem het de Cringe Binge, Hate Stalking of Shame Following, je zit net zo erg bovenop de feed van deze mensen, als op die van je ex.. Alleen vind je ze niet eens aardig – hell no, je vind ze belachelijk – en toch blijf je iedere keer weer veel te langen hangen bij hun foto’s. Maar wáárom?

ELLE.com’s Justine Harman sprak professor Karen North, en deze social media-specialiste wist haar vier wetenschappelijke(!) redenen te geven voor deze verslaving.

Meest gelezen

1.    Je hebt een natuurlijke drang
Menselijk gedrag en psych veranderen niet. Het enige dat is verandert is de technologie die ons gedrag en interactie beïnvloedt. Kijken naar wat andere mensen doen heeft altijd al tot het gedrag van de mens behoord, alleen is dit nu zichtbaarder door social media.

2.     Social media hervormt onze connecties met anderen
Vroeger had je helemaal geen toegang tot het leven van iemand die sterke negatieve gevoelens bij je opriep. Je kon wel boos en nieuwsgierig zijn, maar dat zou uiteindelijk weggaan omdat jullie je niet in dezelfde kringen begaven. Je zou niet bij diegene in dezelfde kamer zijn of iets van diegene te weten komen. Maar nu kun je een kijkje nemen in het leven van iemand waarmee je eigenlijk geen directe connectie hebt.

3.    Je hebt eigenlijk geen hekel aan deze mensen
Je weet wat ze zeggen: het tegenovergestelde van liefde is niet haat, maar onverschilligheid. Wanneer mensen sterke gevoelens hebben over iets of iemand – positief of negatief – zullen ze geïnteresseerd raken en er meer informatie over zoeken. Als het je niets zou doen, zou je er ook niets mee doen.

4.    Je volgt zelf de regels
Het zou goed kunnen dat jij gefascineerd bent door mensen die de sociale normen schenden. Het is een verlangen om te begrijpen waarom mensen dat doen. Waarom kijken mensen reality-tv? Om dezelfde reden. Omdat deze mensen leven op de rand van de sociale normen en ze er mee spelen. Als mensen sociale normen overtreden zijn we toch uiteindelijk allemaal gefascineerd?

Mensen die koffie drinken leven langer >

Bron: ELLE.com