Demna Gvsalia voor Balenciaga
Hoe gaat de designer met de moeilijke naam het doen als opvolger van Alexander Wang bij het Huis Balenciaga? Alle ogen zullen op hem gericht zijn dit jaar. Lucky for him staan de sterren de laatste tijd zeer gunstig voor ‘nieuwkomers’. Zo steelt Gucci’s Alessandro Michele al wat maanden de show als opvolger van Frida Giannini bij Gucci. Ervaring heeft Gvsalia overigens wel degelijk. Als hoofdontwerper van het label Vetements en eerder al als lid van het designteam van Maison Margiela en Louis Vuitton. In maart zullen we zijn eerste collectie voor Balenciaga over het fashion week-plankier zien gaan.

Geplaatst door Demna Gvasalia op zondag 13 december 2015

 
De new faces
Ze hebben shorter dan short hair en they don’t care. Sterker nog: ze slepen er de ene na de andere klus mee binnen. Modellen Lineisy Montero (Dominicaanse Republiek) en Ruth Bell (UK) paradeerden op menig catwalk voor spring/summer 2016 – we noemen een Proenza Schouler, Gucci, Max Mara en Chanel. Bovendien is Ruth, samen met haar tweelingzus May, het hagelnieuwe campagnegezicht van Burberry en doet Lineisy hetzelfde voor Prada. Ondertussen zijn wij hier in Nederland groot fan van model Soekie. En verwachten we stiekem nog veel meer korte koppies te zullen spotten in de komende maanden.

Clothing, Ear, Glasses, Hairstyle, Collar, Style, Formal wear, Dress, Fashion, Neck,

Links: Ruth Bell, rechts: Lineisy Montero - Foto’s: IMAXtree & WireImage

De nieuwe romantiek
Aangevoerd door Gucci’s Alessandro Michele, die hoge ogen gooit onder modeliefhebbers, is romantiek nadrukkelijk terug op de catwalk. En dan wel van het dromerige, boudoir-y soort met trompe l'oeil strikken (Gucci). Of met Afrikaanse invloeden, à la Valentino. Of de jaren negentig slipdress met luxe satijn en kant van Céline.

Clothing, Hairstyle, Shoulder, Dress, Style, Fashion model, Waist, Fashion, Youth, Neck,

V.l.n.r.: Gucci, Valentino & Céline s/s 2016 - Foto’s: IMAXtree & WireImage

Too cool for School
Volverwachting klopt ons hart vanwege De School. Beter bekend als Trouw, de club aan de Wibautstraat in Amsterdam. Precies een jaar nadat Trouw zijn deuren sloot, openden de breinen achter Trouw afgelopen weekend een opvolger aan de andere kant van de stad - de Jan van Breemenstraat. Een oud schoolgebouw bij het Rembrandtpark. Concerten, etentjes, feesten; hier ga je zijn in 2016.

New kid on the block
Als je iemand goed in de smiezen wil houden in 2016 is het deze stunner wel: Eliot Sumner, jongste dochter van zanger Sting en filmproducent Trudie Styler en één van de grootste opkomende muzikale talenten (upbeat electro-pop-achtig, maar met invloeden uit allerlei andere muziekstromingen) uit Amerika. Haar bejubelde Amerikaanse tour is bijna aan zijn einde en dat betekent - hiep-hoi - dat ze dit jaar overzees komt spelen. Oh en deze maand nog komt haar nieuwe album uit, op de 22e om precies te zijn.

Hair, Lip, Hairstyle, Eye, Sleeve, Chin, Eyebrow, Eyelash, Jaw, Long hair,

Eliot Sumner - Foto: WireImage

Lintenparade
Kittige strikken en – jawel – scrunchies (froezels of wokkels voor sommigen); als er één seizoen is waarin je mag uitpakken op het gebied van haaraccessoires: now is the time. De catwalks van pak ‘m beet Chanel en Lanvin leveren bewijs.

Hair, Ear, Hairstyle, Earrings, Style, Hair accessory, Headgear, Beauty, Fashion, Neck,

Met de klok mee: Lanvin, Vivetta, Dior & Chanel s/s 2016 - Foto's: IMAXtree & WireImage

Schoen van het seizoen
Als je dit jaar geen platte muilen aan je schoenenfamilie toevoegt heb je eigenlijk 2016 niet optimaal beleefd. Heus. Liefst met ‘afgetrapte’ hiel à la Victoria Beckham.

Skin, Human leg, Joint, White, Style, Organ, Fashion, Black, Close-up, Grey,

Victoria Beckham s/s 2016 - Foto: IMAXtree

The Future of Fashion
Futurisme is een ding dit jaar. Louis Vuitton-designer Nicolas Ghesquière's spring 2016-show was geïnspireerd op virtual reality, robotarmen ontwierpen de 3D geprinte jurk van Iris van Herpen voor Game of Thrones-actrice Gwendoline Christie en als klap op de vuurpijl is het thema van dit jaars MET Gala ‘Manus X Machina: Fashion in an Age of Technology’ (en zullen we de crème de la crème uit de mode- en celebritywereld in mei dus in de meest futuristische outfits over de rode loper zien gaan). Wij kunnen niet wachten. Tijdmachine, anyone?

De nagels van nu
Wie dé 2016-trend op nagellakgebied wil bijbenen hoeft geen volleerd nail artist te zijn. Gewoon twee nagels in een andere kleur lakken will do.

Finger, Brown, Wrist, Bag, Fashion, Tan, Nail, Khaki, Leather, Strap,

Proenza Schouler s/s 2016 - Foto: IMAXtree

Terug in de tijd
De modetentoonstelling die je dit jaar wil zien: Catwalk. In het Rijks. In zes zalen van de Philipsvleugel wordt hier vanaf 20 februari t/m 15 mei 2016 mode in Nederland van 1625 tot 1960 gepresenteerd. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent. De tentoonstelling is ingericht en vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf. Waarvan akte in onderstaand beeld van zijn hand van Dutchie Imre Stiekema.

Hairstyle, Style, Fashion accessory, Hair accessory, Headpiece, Headgear, Art, Fashion, Jewellery, Portrait,

Imre Stiekema voor Catwalk - foto: Erwin Olaf

Hi-ha-Halsey
Nog zo’n one to watch: de Amerikaanse zangeres Halsey. Haar sound wordt omschreven als 'aggressieve, emotionele vocals’ en gaat momenteel als een razende YouTube over – waar ze overigens ook ontdekt werd. Tel daarbij op dat deze 21-jarige knapperd het vermeende nieuwe liefje van Ruby Rose is en 2016 kan niet anders dan haar jaar worden.

Ear, Eyelash, Jewellery, Dress, Earrings, Model, Fashion model, Chest, Input device, Makeover,

Halsey - Foto: WireImage

De sporttrend van 2016
We gaan weer push-uppen zonder poespas. Trainingen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, gaan in 2016 nog meer terrein winnen. Apparaten? Liever niet. Gewichten? Je eigen lichaam is je gewicht, en dat is alles wat je nodig hebt. Push-ups, squats, burpees, pull-ups: ze zullen in 2016 weer (of nog steeds) in je work-out zitten.
En ook deze trends op sportgebied signaleren we voor 2016 >

De reden waarom Ruth Bell haar hoofd kaalscheerde >