Vanavond wordt de Victoria's Secret Show opgenomen in Parijs, het grootste lingeriespektakel van het jaar. Talloze topmodellen zijn naar de Franse hoofdstad gevlogen om in minuscule setjes over de beglitterde catwalk hun stuff te strutten.

Maar hoe is dit fenomeen toch ontstaan? En hoe krijg je topmodellen zo ver om in, toch wel een beetje, belachelijke vleugels en outfits, al kushandjes uitdelend, over de catwalk te lopen? We besloten maar eens een handleiding te maken.

VICTORIA'S SECRET VOOR DUMMIES

Het begin

Victoria's Secret is opgericht door Roy Raymond die de-shoppen-voor-lingerie-evaring minder, ehm, creepy wilde maken voor mannen. Hij had zelf wat ongemakkelijke winkelervaringen achter de rug toen hij voor z'n vrouw mooie lingerie wilde kopen en zag bovendien in dat soort winkels alleen maar onaantrekkelijk spul:

'When I tried to buy lingerie for my wife, I was faced with racks of terry-cloth robes and ugly floral-print nylon nightgowns. I always had the feeling the department-store saleswomen thought I was an unwelcome intruder.'

Hij zag een gat in de markt, en hops, de eerste Victoria's Secret-winkel opende haar deuren in het Amerikaanse Palo Alto in 1977.

Waar komt de naam vandaan?

Neuh hoor, Raymond kende geen Victoria, hij vond de naam gewoon heel erg goed passen bij de oude Britse luxe die hij vond dat zijn winkels moesten uitstralen. Denk: donker hout, oriëntaalse kleden en satijnen draperiën.

Retail, Facade, Commercial building, Door, Arch, Outlet store, Column, Display window, Arcade, Signage, pinterest
Getty Images

Victoria's Secret zit nu toch bij een keten?

Jep. Hoe exclusief Victoria's Secret vroeger was, zo anders is dat nu. In 1982 werd het merk voor slechts 1 miljoen dollar door Leslie Wexner gekocht, die de retail-industrie in Amerika de afgelopen decennia op z'n kop zette. Hij geloofde dat je winkels kon bouwen die gericht waren op slechts een paar producten, zoals basic shirts en broeken. Dit werd een enorme hit en zijn bedrijf L Brands was geboren. Hier vallen nu onder andere Victoria's Secret en Bath & Body Works onder en hij haalt zo'n 10 miljard per jaar binnen. Steve Jobs heeft weleens gezegd dat Wexner één van zijn grote voorbeelden is.

Wanneer werd dan de eerste Victoria's Secret Show gehouden?

Met deze verschuiving van Victoria's Secret naar een keten werd het merk een stuk commerciëler en kwam er in 1995 een show. Die werd gehouden in het beroemde Plaza Hotel en modellen als Helena Christensen én de Nederlandse Frederique van der Wal liepen mee:

Frederique van der Wal in 1995pinterest
Getty Images
Frederique van der Wal in 1995
Brown, Shoulder, Human leg, Standing, Photograph, Joint, Waist, Fashion, Back, Thigh, pinterest

Toen droegen de modellen nog 'gewone' outfits, dus lingeriesetjes, zijden pyjama's en satijnen robes. Pas in 1998 werd Tyra Banks gespot in de eerste wings.

Leg, Trunk, Abdomen, Thigh, Beauty, Undergarment, Fashion model, Fashion, Lingerie, Navel, pinterest
Getty Images

Is Victoria's Secret nog steeds zo populair?

Zeker weten, in Amerika komt geen ander lingeriemerk ook maar in de buurt. Van al het ondergoed dat in Amerika wordt verkocht, komt 40 procent van Victoria's Secret. De shows en slimme reclamecampagnes zijn het geheim achter dit megasucces.

Waarom zien topmodellen Victoria's Secret als het ultieme doel?

Loop je voor de grootste namen in de mode - Chanel, Louis Vuitton, Gucci -, tóch verklaren topmodellen geregeld dat ze Victoria's Secret als hun ultieme doel zien. Waarom? Welnu, het is een ware 'career maker'.

In 2014 waren 16 van de 21 bestbetaalde modellen van het jaar modellen die in de Victoria's Secret Show hadden gelopen. En dat komt niet omdat het lingeriemerk ze zoveel betaalt. Blijkbaar stijgt je waarde als model zó erg als je voor het lingeriemerk loopt, dat de klussen daarna binnenstromen. Vooral de commerciële klussen, die het meest betalen.

instagramView full post on Instagram

De Victoria's Secret Show wordt dan ook als de Super Bowl van de 'mode' gezien

De Victoria's Secret Show wordt inmiddels in meer dan 180 landen wereldwijd uitgezonden en de Amerikaanse zender CBS betaalt volgens insiders enorme bedragen voor de televisierechten. Blijkbaar stemmen er ieder jaar zóveel mensen af op de show, dat het een van de grootste money makers van het jaar is.

Wat is er dan zo bijzonder aan de show?

Tja. Da's een lastige. Want als je erover na gaat denken zijn het modellen die met vleugels(!) lopen, en sexy outfits aangemeten krijgen die op een bedenkelijk thema - jep, piraten zijn ooit langgekomen - zijn gebaseerd. Best wel onbenullig eigenlijk.

Victoria's Secret weet de show ieder jaar echter zó te pushen - maanden van tevoren teasen ze al welke modellen er dit jaar zullen meelopen - dat je het haast niet kan ontwijken. En dan zijn er natuurlijk nog de modellen zelf die geen kans onbenut laten om hun deelname aan de show te promoten (ka-ching). Het wordt dus enorm ge-hyped, en daar zijn mensen vatbaar voor. En dan is er natuurlijk nog het vrouwen-in-lingerie-aspect. Mannen willen 'n sexy lichaam zien, vrouwen willen weten hoe je 't krijgt. Big business.

Wat zie je dan allemaal in de show?

Welnu, er treden sowieso altijd een paar sterren op. Dit jaar zijn dat Lady Gaga, Bruno Mars en The Weeknd, maar ook grote namen als Justin Timberlake en de Spice Girls kwamen ooit langs. Verder zijn er backstagebeelden van de modellen die klaargemaakt worden, zie je snippets van het castingproces en wandelen namen als Romee Strijd en Kendall Jenner natuurlijk over die inmiddels beroemde catwalk in lingerie.

Waarom zijn er in godsnaam vleugels aan toegevoegd?

In 1998 was de show inmiddels enorm populair, en besloten ze kostuums aan het lingeriefestijn toe te voegen. En dus ook... vleugels. Midden jaren negentig had het merk de lingerielijn met de naam 'Angel' gelanceerd en die was razend populair. Victoria's Secret besloot toen hun vaste en eveneens zeer populaire modellen óók Angels te noemen.

Toen ze dus de overstap naar kostuums in de show maakten in 1998, kregen hun populairste modellen/Angels vleugels aangemeten. Iedere jaar moeten Victoria's Secret-modellen zichzelf weer bewijzen als 'een van de populairste modellen' en is het de vraag of ze hun 'vleugels mogen houden'. Adriana Lima is inmiddels de 'longest serving Angel', en draagt de vleugels al zestien jaar.

Ja, het concept is best vreselijk, maar hé, het werkt. Krijg je de titel 'Angel', dan stijgt je waarde meteen, zo laat Forbes weten.

En die Fantasy Bra dan?

Ah, de Fantasy Bra. Alsof vrouwen door Victoria's Secret al niet genoeg in groepen van minder/beter worden opgedeeld, is er ook nog de últieme positie. Ieder jaar mag een model de peperdure Fantasy Bra dragen, die vaak bezaaid is met allerhande diamanten en stenen. Je bent dan eigenlijk de ster van de show.

Alessandra Ambrosio heeft 'm aangehad, Heidi Klum, Adriana Lima, Gisele Bündchen... Het is de grootste eer in Victoria's Secret-land, alsof je prom queen wordt. Of door Leonardo DiCaprio wordt gevraagd om zijn jas vast te houden.

Hairstyle, Brassiere, Long hair, Beauty, Trunk, Muscle, Fashion model, Fashion, Thigh, Abdomen, pinterest
Getty Images

Jasmine Tookes mag 'm dit jaar dragen en dat zal haar modellenwaarde even flink doen stijgen. Saillant detail: sommigen fluisteren dat Doutzen Kroes aardig pissed was dat Victoria's Secret haar nooit koos als Fantasy Bra-drager, en dat dit mee heeft gespeeld bij haar keuze om het lingeriemerk te verlaten. Jep. We zijn weer even terug op de middelbare school.

Gut, wat een gedoe

Zeker, maar het werkt. Verwacht de komende dagen dat Victoria's Secret trending zal zijn, en dat menig modelizer in Parijs wordt gespot.

Modelizer?

Oh ja, die term is ook ontstaan in de Victoria's Secret-dagen. Een toen nog piepjonge Leonardo DiCaprio en zijn Pussy Posse - ja, zo noemden ze zich -, onder wie ook Tobey Maguire, probeerden altijd backstage bij Victoria's Secret Shows naar binnen te sluipen om de modellen te versieren. Vandaar dat Leo's exenlijst vooral bestaat uit mensen als Gisele Bündchen en Bar Refaeli, want de acteur heeft met 10(!) Angels iets gehad (waarvan we weten tenminste...).

Leonardo DiCaprio en zijn 'posse' backstage bij de Victoria's Secret Show in 1997pinterest
Getty Images
Leonardo DiCaprio en zijn \'posse\

Afijn, in New York gaven ze dit soort beroemde mannen die alleen maar wilden daten met modellen de term 'modelizer' en vooral bij de Victoria's Secret Show komen ze vanuit alle windstreken plots opduiken. Denk: Ed Westwick (aka Chuck Bass), Adam Levine (inmiddels getrouwd met zijn Angel Behati Prinsloo) en Orlando Bloom (ooit getrouwd met Miranda Kerr, maar inmiddels gelukkig samen met Katy Perry). Het is wat, maar dit voedt voor jonge meisjes alleen maar meer 'het ultieme doel om Victoria's Secret-model te worden'. En daarmee ook het succes van de show.

Leonardo DiCaprio & Gisele Bündchenpinterest
Getty Images
Leonardo DiCaprio & Gisele Bündchen

Wat kunnen we vanavond verwachten?

De Victoria's Secret Show wordt vanavond in Parijs opgenomen en onder andere 'onze' Romee Strijd zal als Angel te zien zijn. Verder lopen ook grote namen als Kendall Jenner en Gigi en Bella Hadid mee, en treden The Weeknd, Lady Gaga en Bruno Mars op. Morgen zul je alle foto's en filmpjes al op het web kunnen vinden en natuurlijk op ELLE.nl. Vanaf 6 december is de hele show op NET5 te zien.

Dit zijn de nieuwkomers bij de Victoria's Secret Show vanavond >

En deze Angels lopen er allemaal mee >