Mind your step, zo gedraag je je in het vliegtuig

Frequent flyer Stefanie Bottelier stelt vast en legt uit: de do's en don'ts op een Flight Altitude van zeg dertigduizend voet.

Het uitstekende levensmotto 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' geldt vooral aan boord van een vliegtuig. Toch lijken juist daar de wetten van de jungle de overhand te hebben, en dat is de schuld van de vliegtuigmaatschappijen die steeds minder comfort bieden. Wat basic gedragsregels:

1. Gedraag je beleefd jegens het cabinepersoneel. Niet alleen is het ontzettend tokkie om onbeschoft te doen, maar deze mensen zijn de beste vrienden die je aan boord kunt maken. Zij zijn de gateway tot extraatjes, al is het maar een kussentje.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Kleine moeite om even aan te kondigen dat je je stoel naar achter wil kieperen. Bij schafttijd iedereen z'n stoel omhoog.

3. Iedereen heeft recht opéén armleuning, dus als een beleefde doch geërgerde blik niet voldoende is, laat je bij de armleuning­wars dan niet intimideren door je buurman (altijd een man) en duw terug.

4. Heb consideratie voor de persoon in de middelste stoel.

5. Zorg voor entertainment voor je kinderen. En laat ze een koptelefoon dragen als ze van plan zijn om twaalf uur lang Sponge Bob te kijken.

Meest gelezen

6. Drink niet of weinig. Tenzij je Kate Moss bent.

7. Gedraag je bij het verlaten van het vliegtuig, die paarminuten extra kunnen er ook nog wel bij.

8. Stink niet! Tip voor vliegtuigmaatschappijen: zet alleenreizende heren bij elkaar zodat ze met elkaar de territoriumstrijd aan kunnen gaan, terwijl vrouwen beleefd en welriekend elkaar de ruimte gunnen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in ELLE.

Dit kun je beter niet eten als je op vakantie gaat >