Waarom iedereen het heeft over het nieuwe feministische T-shirt van Dior

'Why have there been no great women artists?'

Meer van Fashion Week
20 articles
Bella Hadid
Dé kapseltrends voor lente 2018 van de catwalks
De kleuren die modemeisjes deze herfst dragen
Louis Vuitton lente/ zomer 2018
Gespot op PFW: Nederlandse modellen

Vorig jaar deze tijd wist Maria Grazia Chiuri, creative director van Dior, ieders aandacht te grijpen door modellen met het veelzeggende We Should All Be Feminists-T-shirt de catwalk op te sturen. Een te bedachte zet volgens critici: typisch iets voor mode om een politiek debat om te willen zetten in verkoopcijfers. Maar de ontwerper lijkt zich wel vanuit een intrinsieke overtuiging in te willen zetten voor de vrouwenzaak. Ook voor haar lente/ zomercollectie 2018 ontwierp ze een statement-T-shirt met feministische boodschap.

Advertisement - Continue Reading Below
Dior lente/zomer 2018

Ironisch T-shirt

Deze keer is de tekst het ironische 'Why have there been no great women artists?' Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat achter deze woorden een groter verhaal schuilgaat. Hoewel sommigen in het publiek licht verward waren door de opdruk. Blogger Bryan Boy vroeg zich oprecht af of Frida Kahlo dan geen 'great artist' was. Schattig wel.

More From Fashion Week
20 articles
Bella Hadid
Dé kapseltrends voor lente 2018 van de catwalks
De kleuren die modemeisjes deze herfst dragen
Louis Vuitton lente/ zomer 2018
Gespot op PFW: Nederlandse modellen
Alles wat je moet weten over Chanels catwalkshow
Constance Jablonski, Joan Small and Doutzen Kroes
De beste afterparty's van Parijs Fashion Week

Geschiedenis van vrouwen in de kunst

Maria Grazia Chiuri, de eerste vrouwelijke creative director voor het Franse modehuis, refereert met de opdruk naar de titel van een essay van Linda Nochlin uit 1971. In het essay onderzoekt zij de geschiedenis van vrouwen in de kunst en hoe het toch komt dat die door mannen wordt gedomineerd.

Ze verklaart in de show notes de keuze voor de tekst: 'It is necessary to give these different and specific artists their due for it's they who break the mold of the traditionally male discourse in art history and in fashion.'

Een duidelijke boodschap. Sluiten we voor types als Bryan Boy nog af met een zin uit een pamflet van de Guerrilla Girls (1988): The advantages of being a woman artist: Working without the pressure of success.

#guerrillagirls #1988

A post shared by Chloë Sevigny (@chloessevigny) on

De 10 beste streetstylelooks van Milaan >