Nieuw Greenpeace-rapport: meer gifstoffen in mode

Scoop: uit het gloednieuwe Greenpeace-rapport Toxic Threads: Polluting Paradise blijkt dat grote merken als Gap en Banana Republic zich schuldig maken aan giftige lozingen in Indonesië.

Terwijl wij al met de kleur oranje in het hoofd zitten, zorgt Greenpeace ervoor dat de modewereld groen, groener, groenst wordt. En dat blijkt een pittige taak. Na het onlangs uitgebrachte verslag Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up (waaruit bleek dat twintig grote modeketens gebruik maken van gifstoffen die hormoonverstorend zijn) drijft er nu nog meer schokkende mode-info boven in het nieuwe rapport Toxic Threads: Polluting Paradise. Wat blijkt? Grote merken als Gap, Banana Republic en Old Navy (waaraan het Indonesische bedrijf P.T. Gistex haar producten levert) zorgen voor giftige lozingen in het water van West-Java, Indonesië.

Advertisement - Continue Reading Below

 

BIJTENDE STOFFEN?
Volgens Greenpeace zorgt  P.T. Gistex er bij het maken van hun kleding voor dat er een breed scala aan gevaarlijke stoffen vrijkomt die hormoonverstorend en zelfs ‘zeer bijtend’ zijn. ‘Mensen leven langs deze rivier, ze vertrouwen op het water en hebben dus het recht om te weten wat erin geloosd wordt,’ vertelt Marjolein Buijssen van Greenpeace in de persverklaring. ‘Klanten van internationale merken als Gap moeten daarnaast ook inzicht hebben in wat voor chemicaliën er worden gebruikt om hun kleding te maken.’ 

Meest gelezen

 

TIJD OM TE DETOXEN
Ook in Indonesië is dus een flinke detox nodig. Greenpeace kreeg met haar Detox-campagne immers al voor elkaar dat grote modemerken en fabrikanten als Victoria’s Secret, Levi’s, de Benetton Group, Zara, Valentino en G-Star helemaal gifvrij gaan. Vanaf 2020 zal er geen spoortje van dubieuze stoffen meer in de kleding van deze merken te vinden zijn. Dikke thumbs up dus!

 

H&M doet ook groen met een gloednieuwe Conscious Collection >