Het naderende einde van Marc Jacobs’ contract bij Louis Vuitton houdt de gemoederen bezig (lees: de geruchtenmolen draaiende). Het laatste – vrij schokkende – gerucht: Marc Jacobs zou inderdáád (na zestien jaar trouwe dienst) vertrekken bij Louis Vuitton en niemand minder dan Nicolas Ghesquière staat te trappelen om hem op te volgen.

Meer over de lange geschiedenis van modehuis Louis Vuitton >

 
Marc Jacobs en Louis Vuitton vormen al jaren een winning team. In Marcs tijd kwam er een ready-to-wear-collectie, samenwerkingen met kunstenaars als Stephen Sprouse en Takashi Murakami en de ene na de andere fabuleuze catwalkshow (remember de carrousel? De stoomlocomotief? De roltrappen van lente/zomer 2013? De hotelkamers van herfst/winter 2013?). En niet te vergeten schoot de verkoop van het Franse modehuis als een raket de lucht in. Toch zouden, als we the word on the street mogen geloven, de wegen van Marc en Louis Vuitton in 2014 scheiden. In dat jaar loopt Marcs contract af en volgens bronnen uit de mode-industrie zijn de designer en zijn zakenpartner Robert Duffy nu in overleg met LVMH, het luxeconglomeraat waar Louis Vuitton onder valt, over een verlenging dan wel afscheid. Niet alleen van Marc als hoofdontwerper bij Louis Vuitton, maar ook van Marc Jacobs eigen labels onder de paraplu van LVMH.

Gisteren deed het gerucht nog de ronde dat Jacobs aan de slag gaat voor accessoirelabel Coach >

MARCS BIG BREAK?
Toegegeven, heel gek zou het natuurlijk niet zijn als Marc ervoor kiest een punt achter zijn Louis Vuitton-carrière te zetten. Hij tikte dit jaar de vijftig aan, shuttelt al zestien jaar tussen New York en Parijs, ontwerpt jaarlijks twaalf(!) verschillende collecties (voor Marc Jacobs, Marc by Marc Jacobs en LV); de man verdient op zich best een kleine break. Bovendien wordt er gefluisterd dat hij zich het liefst zou willen focussen op groei binnen zijn eigen labels. Wat dan weer geheel in lijn is met de investering die hij en Duffy vorige week bekend maakten; het aanstellen van Katie Hillier als creatief directeur voor Marc by Marc Jacobs.

ENTER NICOLAS?
De meest aannemelijke opvolger van Marc Jacobs bij Louis Vuitton volgens insiders? Nicolas Ghesquière. Van deze ontwerper, die eind vorig jaar vertrok bij het huis Balenciaga na onenigheid met het management, om te worden opgevolgd door youngster Alexander Wang, werd tot nu toe nog verwacht dat hij een naameigen label zou gaan opzetten. Maar! ‘A reliable source just reached out to us to say that Ghesquière and LVMH are ‘in serious negotiations’ and that the designer is ‘definitely’ in talks to succeed Jacobs,’ zo meldt Fashionista.

 
Gevalletje waar rook is, is vuur? Zeker is in ieder geval nog niks. Noch Jacobs, noch Duffy, noch LVMH hebben een reactie gegeven naar aanleiding van de geruchten...

Zien: dit was de eerste collectie van Alexander Wang voor Balenciaga >