Mei op de mat. Geen druppende plu's meer in de hoek van de redactie. Iedereen lijkt opgewekter, en we hebben het meer dan ooit over vrouwenonderwerpen. Want ELLE gaat over het ontwikkelen van je persoonlijke stijl. Ik vertel het nog maar een keer, ook voor de lezers die net inschakelen. Hoe geef je uiting aan jezelf? Kom je het best tot recht in een sophisticated look met een toef glamour, ben je senang in een boyish pak, of op je Ziggy Stardust-platformboots? Ga je los op alles wat uit Demna Gvasalia's koker komt bij Vetements en Balenciaga, of op de grootse gebaren van Gucci?

Wie ben je nog meer in deze tijd van filterbubbels, women's marches en slut shaming?

En stijl reikt verder dan je garderobe. Wie ben je nog meer in deze tijd van filterbubbels, women's marches en slut shaming? Over welke onderwerpen trek jij je mond open? Trek je überhaupt je mond open of ben je meer een stille kracht? Support je je sisters of zeik je ze af? Dat zijn zaken waar ik over nadenk, waar jij – vermoed ik – ook over nadenkt. Hoeft niet te zwaar.

ELLE's covergirl Emma Watson, is daar een lichtend voorbeeld van. ELLE sprak haar, in de eerste instantie naar aanleiding van de release van het zoete Beauty and the Beast. Maar vergis je niet: deze tante met haar 26 is de personificatie van cool. Ze weet ongelooflijk goed wat haar missie is en wat haar beperkingen zijn. Haar rol als voorvechter van onder andere vrouwenrechten en gendergelijkheid vult zij in zonder schreeuwen en met humor. Ik teken ervoor.

ELLE mei 2017pinterest
Kerry Hallihan
ELLE mei 2017

In het verlengde van deze onderwerpen ligt ook het verhaal over slut shaming dat journaliste Lisa Bouyeure schreef. Dat slut shaming is niet voorbehouden aan grote celebs op Instagram of Twitter. Dit is iets waar we ons al eeuwen (mannen én vrouwen) schuldig aan maken.

Het gaat over het toe-eigenen van je seksualiteit, over het niet oordelen en het rare idee dat een vrouw bijvoorbeeld niet veel bedgenoten moet hebben gehad, of niet te snel het bed in zou moeten duiken want niet goed voor haar reputatie.

Hou nou toch op.

Ik hoorde een ex van mij eens verkondigen dat als hij en ik op de eerste date al met elkaar het bed in waren gedoken, het dan nooit iets zou zijn geworden tussen ons. Pardon? Het spreekwoordelijke broekje zakte terstond van mijn verbaasde derrière. Dit kwam uit de mond van de man met wie ik intussen samenwoonde en die zelf het gevrij met andere dames nog regelmatig beoefende.

Welke ukkel heeft daar ooit een tijdslimiet opgegooid?

Dat we pas op date vijf met elkaar naar bed gingen, had heel andere redenen. Iets met een huisgenoot, te veel alcohol, vroeg op voor Schiphol, dat soort logistieke redenen. Niet omdat ik mijn zogenaamde kuisheid aan het bewaren was. Welke ukkel heeft daar ooit een tijdslimiet opgegooid?

We zeggen wel vooruitstrevend te zijn hier in Nederland, maar het is nog een lange weg voor we van de opgelegde regels en meningen over vrouwen en hun seksualiteit af zijn. Ik zou zeggen: go for it. Duik je kast in, of je bed. It's up to you. Doe het vooral met volle overtuiging en op jouw manier.

Spreek je in juni. Peace.

- Edine

Je vindt ELLE mei nu in de kiosk, of neem een – flexibel! – abonnement. Net zo handig.

ELLE mei 2017: Here comes the sunpinterest
Carmen Kemmink
ELLE mei: Here comes the sun