Oscars 2017 best dressed: Wie won vannacht de rode loper?

ELLE's Esther Coppoolse kiest haar favoriete - en iets minder favoriete - rodeloperjurken van de Oscars 2017.

De winnaars zijn bekend, het mysterie rondom de grandioze envelopwissel-blunder (bijna) opgelost, alle ins en outs van de avond besproken, rest ons nog de enorme slideshow aan rodeloperjurken eens nader te inspecteren. Want wat zagen we op die rode loper in het La La landschap van Hollywood? Waren de jurken net zo sprookjesachtig en decoratief als de veel geroemde film La La Land of werd er voor meer understated glamour gekozen?

Welnu, het kwam allemaal voorbij. In een notendop: Veel goud, rood, wit en zwart. Elegante silhouetten, een stuk minder bloot (een verademing na seizoenenlang naked dresses), minder strapless jurken (eindelijk, want nee, dat staat bijna niemand), veel uitgesproken stijlen en jawel: lange mouwen zijn weer terug op de rode loper.

Bovendien, zeker niet onbelangrijk: politieke statements en stijl gaan samen, net als slim en stijlvol. Yes, we can! Alle lof voor Emma Stone en Ruth Negga op dit front. Ik zal een aantal favoriete looks toelichten, te beginnen met deze twee actrices, in onderstaande Top 10, en tot slot een paar puntjes van (opbouwende) kritiek geven. Daar gaan we:

Advertisement - Continue Reading Below

1. Emma Stone in Givenchy couture en juwelen van Tiffany & Co.

Emma Stone droeg (heel optimistisch) een Oscar-gouden jurk met flapper fringes van Givenchy couture en die stond haar prachtig. Op de foto's een tikje te rechthoekig, maar als je haar ziet bewegen is-ie fantastisch mooi. En ze droeg dus een gouden badge in support of Planned Parenthood.

Advertisement - Continue Reading Below

2. Naomie Harris in Calvin Klein en juwelen van Bulgari

En dan: de eerste jurk van Raf Simons voor Calvin Klein op een rode loper. En wat voor één! Naomi Harris was de gelukkige en kreeg een jurk passend bij haar uitgesproken persoonlijke stijl. Sophisticated, maar de sleep en het open middenrif maken het helemaal van nu. Hiervoor maken we graag een uitzondering op de no strapless-regel. En let vooral op haar schoenen. Deze stijl zagen we vorige week nog op de catwalk in New York. Goed gedaan Raf, niet alleen een hit op de catwalk maar ook op de rode loper. Ja, dat is mode.

Advertisement - Continue Reading Below

3. Ruth Negga in Valentino

Collega-nominee Ruth Negga zag er prachtig uit in deze rode Valentino-jurk (met ook een politiek lintje). Overtuigend elegant maar ook zo romantisch en gedurfd. Geen klassieke traditionele Oscar-glamour maar juist heel sereen en spannend. Mouwen werden lang als een no-go gezien op de rode loper, want: niet jeugdig en sexy. Ik ben blij om te zien dat juist het verhullen van al dat naakt nu weer gebeurt. Zo veel spannender en stijlvoller. Negga is met recht de verrassing van award season

Advertisement - Continue Reading Below

4. Dakota Johnson in Gucci en juwelen van Cartier

Ook Dakota Johnson koos voor mouwen en een gesloten avondjurk. Een sprookje, deze nostalgische creatie van Gucci. Helemaal afgemaakt met statement juwelen van Cartier. Ik had de jurk misschien liever in een mooie kleur gezien, dit oogt wat flets. En we weten dat Gucci-ontwerper Alessandro Michele juist zo van kleur houdt!

Advertisement - Continue Reading Below

5. Isabelle Huppert in Armani Privé

Armani verdient ook een pluim wat mij betreft. Isabelle Huppert, Viola Davis en Emma Roberts waren gekleed in Armani Privé. Klassieke Hollywood avondjurken, maar heel geraffineerd en niet alleen voorzien van een perfecte pasvorm bij het figuur in kwestie maar ook jurken passend bij de persoonlijkheden. Persoonlijke stijl rules! En dat zien wij graag.

Advertisement - Continue Reading Below

6. Viola Davis in Armani Privé

Zie Isabelle Huppert.

Advertisement - Continue Reading Below

7. Michelle Williams (links) in Louis Vuitton

Michelle en Louis Vuitton zijn een winning team. En dat haal je niet uit elkaar. Ook - nee, juist! - niet voor de Oscars.

Advertisement - Continue Reading Below

8. Ginnifer Goodwin in Zuhair Murad

Ook Ginnifer heeft de lange mouwen-memo gekregen. De transparante stukken op de schouders en het middenrif zorgen voor een fijn contrast met het kuise van col en mouw. 

Advertisement - Continue Reading Below

9. Emma Roberts in Armani Privé

Zie Isabelle Huppert.

Advertisement - Continue Reading Below

10. Salma Hayek in Alexander McQueen

Het is misschien wat in your face, maar toch oogt Salma in deze zwarte McQueen-jurk sophisticated sexy.