Waarom paars dé kleur van 2017 gaat worden

ELLE kiest voor paars om het nieuwe modeseizoen in te luiden, dé trendkleur voor het komende seizoen.

Meer van Nu in ELLE
20 articles
2018 wordt voor veel mensen het beste jaar van dit
ELLE's januarinummer ligt NU in de winkel
Jouw maandhoroscoop voor december 2017 is er

Veelvuldig gespot tijdens één van de belangrijkste catwalkshow voor lente-zomer 2016, Balenciaga, op de cover van ons januarinummer en geheid een kleur die we veel gaan zien in het straatbeeld: paars.

Maar, hoe doe je dat: 'paars'? Het is namelijk geen gemakkelijke kleur. Wij helpen je graag met de do's en dont's op het gebied van paars.

Paars: de feiten & symboliek

  • Paars is een oud woord dat via het Oudfranse pers teruggaat op het middeleeuws Latijnse woord persum dat donkerblauwe stof (of kleur) betekent.
  • In de Romeinse tijd was het dragen van paarse kleding voorbehouden aan de hogere standen. De paarse kleur werd destijds gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitgestorven is.
  • Paars heeft als rooms-katholieke liturgische kleur een betekenis die samenhangt met boete doen en wordt gebruikt voor de advent en vasten oftewel veertigdagentijd (de tijd voor Pasen).
  • De kleur paars wordt ook wel gezien als een symbool voor passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit en spiritualiteit.

Balenciaga spring/summer 2017

Nu we weten hoe men vroeger met paars om ging, nemen we meteen een grote stap naar de zomer van 2017. Één van de meest besproken looks van de catwalk afgelopen fashion weeks, was de paarse gedrapeerde outfit op het plankier bij Balenciaga. Demna Gvasalia's tweede collectie voor het modehuis werd bejubeld door de (internationale-)modepers en zijn kleurgebruik is één van de verrassendste en meest verfrissende in tijden.

Advertisement - Continue Reading Below

Paars in de mix met roze, donkerbruin, rood en bordeaux:

Balenciaga s/s 2017
Balenciaga s/s 2017
More From Nu in ELLE
20 articles
2018 wordt voor veel mensen het beste jaar van dit
ELLE's januarinummer ligt NU in de winkel
Jouw maandhoroscoop voor december 2017 is er
Waarom je beter werkt als je een hobby hebt
Hoe de f*ck ben je vandaag de dag een feminist?

'Purple rain, purple rain'

Een volledige catwalklook kopieer je vaak niet rechtstreeks naar je eigen garderobe. Neem Gvasalia's looks als inspiratiebron. Paars wordt – zoals je hebt gezien – spannend door de combinatie met andere knallende kleuren. Het is mooi als hint, een detail.

Pas op voor het percentage paars. Volgens ELLE's Creative Director Esther Coppoolse kun je maximaal 50% paars in je outfit gebruiken: don't overdo it. Qua scala aan kleuren zit je goed van lila tot violet, en van magenta tot purper. De truc zit 'm in de combinatie met andere kleuren.

Om je vast een beetje op weg te helpen, shop hier vast vijf prachtige paarse items waar je geheid goed mee zit – nu en komend modeseizoen.

Ook jij gaat overstag, wacht maar.

Advertisement - Continue Reading Below

Balenciaga pussy-bow bloes, € 875 - verkrijgbaar via net-a-porter.com

H&M fluwelen straptop, € 34,99 - verkrijgbaar via hm.com

Dries Van Noten fluwelen pumps, € 540 - verkrijgbaar via mytheresa.com

COS wollen jas, € 175 - verkrijgbaar via cosstores.com

COS wollen broek, € 89 - verkrijgbaar via cosstores.com

ELLE's januarinummer ligt NU in de winkel >