De dragcultuur heeft al veel trends voortgebracht; vooral wat beauty betreft. Drag make-up is letterlijk sterke make-up: je kunt er de hele vorm van je gezicht mee veranderen, en dan ook nog eens zo dat het de hele avond blijft zitten.
Een belangrijke techniek die in de dragwereld wordt gebruikt, is baking. Baking zit, in het kort, zo in elkaar: je gebruikt eerst vloeibare foundation, dan bedek je die met heel veel poeder, dan wacht je tien minuten, en tot slot borstel je al het overtollige poeder weg.
Veel celebrities zijn inmiddels fan van de techniek, en allen maken ze er maar wat graag met goed fel licht foto's en video's van. Beroemdheden (Kim Kardashian), politici (de Amerikaanse Alexandria Ocasia-Cortez) en YouTubers (Huda Kattan) baken allemaal hun make-up aan het eind van hun make-uproutine.
Maar hoe zit het met ons, 'normale mensen'? Is er een manier om baking in jouw eigen dagelijkse make-uproutine te verwerken? Nou, voor diegenen met een vette huid of een zweterige reis naar school of werk, is baking eigenlijk meer praktisch dan een vorm van HD-ready glamour, want het is praktisch de enige manier om ervoor te zorgen dat je concealer goed blijft zitten. Hebben we uitleg voor.
Alles wat je al gehoord hebt over baking is een leugen (of nouja, bijna alles)
Je hebt misschien gelezen dat baking je make-up laat oxideren, maar dat is niet helemaal juist. Een andere populaire theorie is dat de warmte van je lichaam de vloeibare concealer en poeder samen zou doen smelten zodat het extra lang blijft zitten. Of, zoals Kylie Jenner beweert, dat je huid de make-up op zou nemen. Niks van dat al. Het draait allemaal om verdamping.
Dit is hoe baking écht werkt
Vloeibare make-up is makkelijker te gebruiken en geeft meer dekking dan poeder, maar houdt niet per se de productie van olie door je huid tegen. 'Als je je concealer hebt aangebracht, zorgt je lichaamstemperatuur ervoor dat de vloeibare delen van de formule van de concealer verdampen,' verklaart cosmetisch chemicus Jen Novakovich. Dat is waarom, als je vloeibare formules dicht bij het oppervlak van je huid met veel poeder 'opsluit', er een soort oven ontstaat (vandaar de term 'baking') die vloeistoffen sneller en vollediger laat verdampen.
Vervolgens, als je lichaam gedurende de dag zelf vocht produceert (zij het olie, zij het zweet) rehydrateren de gebieden die je gebaket hebt zich. Het ziet er niet té zwaar uit, maar zal ook niet zomaar van je gezicht glijden. Kortom: drag queens hebben een wonder ontdekt.
Hoe probeer je dit thuis
Als je deze techniek thuis wilt proberen kun je gewoon je favorite vloeibare concealer met een beetje dew gebruiken; Nars Radiant Creamy concealer, bijvoorbeeld.
Je hebt ook een sterke poeder nodig. Ga voor een doorzichtige poeder zonder titaniumdioxide of zinkoxide, want dat zorgt voor flashback wanneer je op de foto gaat. Een classic is die van Laura Mercier.
Last but not least: gebruik een make-upspons en een grote fluffy kwast. Breng de concealer aan zoals je normaal zou doen, blend het met de spons en breng vervolgens de doorzichtige poeder aan met de kwast.
Als je dat hebt gedaan, wacht je zo'n tien minuten. Een timer zetten hoeft niet: zo wetenschappelijk is het ook allemaal niet. Daarna veeg je het extra poeder af. Bake de plekken waar je concealer er normaal snel afgaat: onder je ogen of op rode vlekken die van nature wat glimmen.
En vooruit, net als met al het goede in de wereld, zit er een kleine adder onder het gras. Als je een heel droge huid hebt of veel fijne lijntjes, is het misschien geen goed idee om te baken. Zwaar poeder gaat snel in rimpels zitten en benadrukt dan juist wat je wilt verbergen. En als je niet van nature een vette huid hebt of de hele avond druk aan het dansen bent, wordt je huid alleen maar droger. Novakovich raadt dan aan een setting spray te gebruiken, op basis van gedenatureerde alcohol; deze verwijdert extra vochtigheid zodat je make-up blijft zitten, maar je niet het droge gevoel van poeder krijgt.
Voor de visuele leerlingen van de wereld: hier zijn een aantal baking tutorials om je op weg te helpen.