Ben je eindelijk aangenomen bij die fantastische nieuwe baan, begint de ellende pas echt: onderhandelen over je salaris. Moet je meteen het eerste aanbod accepteren? Of moet je meer halen uit de functie? En als je er eenmaal werkt, wanneer vraag je dan om een loonsverhoging? Wij zijn er om je te helpen.

Wanneer vraag je naar salaris?

Je hebt het eerste sollicitatiegesprek gehad en het beviel goed. Er is alleen één ding niet besproken: geld. Wanneer begin je daar over? Deskundigen verschillen nogal van mening over wanneer je het beste de eerste salarisbesprekingen kan voeren.

Rellie Derfler-Rozin, universitair docent aan de Smith School of Business van de Universiteit van Maryland, adviseert bij TeenVogue om niet over geld te praten, totdat je een aanbod hebt gekregen. Volgens haar zijn werkgevers minder geneigd je aan te nemen als ze denken dat je enige motivatie geld is.

Onze tip wanneer je het moeilijk vind om voor jezelf op te komen: bedenk voor jezelf wat je zou zeggen wanneer je voor een vriend zou onderhandelen. Door het probleem buiten jezelf te stellen, kan je objectiever bepalen wat nodig is.

Hoe vraag je om geld

Het komt helaas nogal vaak voor dat werkgevers geen salarisindicatie bij de functie vermelden. Wanneer dit niet het geval is, is het toch verstandig hier in een vroeg stadium naar te vragen. Je hoeft hierbij nog niet te onderhandelen, maar het is wel prettig een indicatie te hebben. Zo voorkom je een mismatch en verspilling van je eigen tijd. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of ze kunnen uitleggen hoe het salarisbereik voor de functie wordt bepaald.

Wanneer er uiteindelijk een aanbod wordt gedaan, raadt Rellie Derfler-Rozin aan om te altijd vriendelijk te bedanken voor het aanbod. 'Zeg dat je het baanaanbod waardeert en dat je enthousiast bent over de functie. Geef daarna aan dat je hebt gekeken naar het typische salarisbereik voor deze functie en dat je hoopt dat aanpassingen bespreekbaar zijn. Vraag daarna altijd wanneer dit gesprek een goed moment is?'

Weet je na onderzoek echt niet zeker wat je moet vragen? Reken dan altijd tien procent boven het aangeboden salaris. Dat is een bedrag dat groot genoeg is om voor jou van betekenis te zijn, en een verschil dat zo klein is dat het voor het bedrijf haalbaar zou kunnen zijn.

Salaris is niet het enige waarover je kan onderhandelen

Hoewel salaris meestal het eerste is waar je aan denkt, is dat lang niet alles waar je om kunt vragen. Soms is het in je voordeel om na te denken over wat je nog meer wil en nodig hebt in een functie.

Denk aan vergoeding voor een eventuele opleiding, aandelenopties, vakantiedagen, het aantal werkdagen en zelfs thuiswerken. Dit zijn allemaal potentiële factoren waarover kan worden onderhandeld. Je salaris is slechts een stukje van de puzzel.

Wanneer je een aanbod hebt gehad, is het goed om een paar dagen de tijd te nemen om alles te onderzoeken. De universitair docent deelt als tip om hierom te vragen: 'Zeg dat je naar het aanbod hebt gekeken en dat je je afvraagt of de aanvullende voordelen bespreekbaar zijn. Noem meteen een aantal opties en vraag wat de tegenpartij daarover denkt. Hierdoor weet de werkgever dat je je huiswerk hebt gedaan en krijg je de kans om dingen te vragen die voor jou de moeite waard zijn.'