Kikkererwten, olie en tahin. Meng dit samen en je hebt hummus. Best gezond, mits je het goed doet. Want ondanks dat we het smeersel vaak de hemel in prijzen, kan er genoeg mis mee gaan. We geven je de beste tips voor échte healthy hummus.

Gezonde kikkererwten

Trek een blik open en je bent klaar. Klopt. Die kant en klare kikkererwten zijn handig, maar niet direct de beste keuze. Een blik kikkererwten bevat veel meer zout. Heb je dus meer tijd, gebruik deze dan om je eigen kikkererwten te weken.

Door tijdgebrek toch een blik uit het schap getrokken? Zorg dan dat je de kikkererwten goed afspoelt onder de kraan. Hiermee verwijder je overtollig zout en wordt de blikvariant toch net ‘n tikkie gezonder.

Olijfolie

Olijfolie bevat onverzadigde vetten en is dus relatief gezond. Maar gooi nou geen halve fles door je hummus, vet blijft gewoon vet en dus zit het bomvol calorieën. Daarbij zit er al olie in de tahin, dus is die extra scheut niet eens nodig.

Yoghurt

Bedwing cravings door een flinke lepel yoghurt aan je hummus toe te voegen. Hierdoor kun je meer eten, met minder vet en gaat die bak niet in één keer leeg.

Groenten

Gooi wat groen in de keukenmachine en mix dit door je hummus. Dat is gezond en geeft het smeersel een andere smaak en kleur. Lekker voor de afwisseling dus. Een keer proberen? Deze groenten zijn ideaal in de mix.

Toppings

Ook een twist met meer voedingsstoffen is het toevoegen van toppings. Hak gegrilde paprika en strooi met pompoenpitten. Daar wordt het net iets gezonder van.

Hummus uit de supermarkt

Koop je de kikkererwtendip in de supermarkt, dan geldt er één regel: lees het label. Zoek naar varianten met weinig zout of conserveringsmiddelen. Zo ben je minder tijd kwijt en blijf je bewust bezig. Win-win.