We kunnen binnenkort weer uit eten! Of toch niet? Het is nog steeds niet volledig duidelijk of restaurants en terrassen op 1 juni weer open zullen gaan. Maar vooral: hoé ze open zullen gaan. JAN-Magazine zette alles wat we tot nu toe weten eens op een rij.

Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Horeca opent 1 juni haar deuren

Premier Mark Rutte benadrukte vorige week in het debat dat de geplande verruiming voor de horeca op 1 juni alleen doorgaat "als dat veilig kan". We mogen dus niet te vroeg juichen.

Als onze lievelingstenten openen, moeten we dan anderhalve meter van onze geliefde af zitten? Kun je nog staand een glas wijn aan de bar drinken, of op de bonnefooi naar een terras?

Op social media wordt er inmiddels druk over gespeculeerd – van serieus tot iets minder serieus. Wordt er met robotten gewerkt, karretjes, drones, lange aangeefstokken...? Hoe sfeervol ziet een sterrenzaak er nog uit met schotten van plexiglas en enorme tafels?

instagramView full post on Instagram

Richtlijnen voor de horeca

Ondanks dat alles dus nog enigszins onduidelijk is, heeft de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) toch begin deze week een protocol opgesteld. Een lijst met richtlijnen, hoe de horeca straks om zal moeten gaan met de anderhalvemeter-regels.

De KHN benadrukt met klem dat dit protocol een ‘levend document’ is. Kortom: het zal worden blijven aangepast, al naar gelang het beleid rondom het corona-virus zich ontwikkelt. Zodra landelijke overheidsmaatregelen veranderen, wordt het protocol aangepast. Het is dan ook een richtlijn voor de horeca, en geen juridische verplichting.

De belangrijkste zaken in het protocol

Aan een tafel mogen maximaal 4 personen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat. Hetzelfde geldt voor aan de bar naast elkaar staan of zitten. Op het terras mogen uitsluitend zitplaatsen zijn. Er moet minimaal 1,5 meter afstand tussen de tafels zijn, tenzij de tafels van elkaar zijn gescheiden door een schot of transparant scherm.

Artikel gaat verder onder de video.

Blijf je liever thuis? Maak dan eens zelf deze cocktails

preview for This Key Lime Cocktail Is Blended With Half & Half And Vodka

Tevens moet iedereen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar houden, zowel binnen als buiten. Dat geldt voor medewerkers, gasten, maar ook afhalers, bezorgers en leveranciers.

Restaurants moeten met reserveringen werken, er vindt een controlegesprek plaats voordat de gast binnenkomt (over gezondheidsklachten) en de gast wast zijn handen bij binnenkomst. Het controlegesprek bestaat uit verschillende vragen, zoals: 'Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten?' Indien één van de vragen met ja wordt beantwoordt, dan moet de toegang geweigerd worden.

Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaats gevonden, mogen medewerkers binnen 1,5 meter aan tafel de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan tafel zitten. Bon appétit!

Toch alvast reserveren?

Ondanks de nog niet definitieve corona-maatregelen, stromen de reserveringen bij restaurants binnen. Vooral in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam loopt het storm. Volgens reserveringswebsite The Fork begon de stijging na de persconferentie van vorige week. "We zien dat veel mensen staan te popelen om weer uit eten te gaan", aldus directeur Joyce Teune.

Uit onderzoek onder 4000 The Fork-gebruikers blijkt dat ongever 65 procent van de Nederlanders denkt binnen een maand weer uit eten te gaan. We zullen het zien...

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!