1. Stel prioriteiten aan je maaltijd

Koop alleen dingen waarvan je zéker weet dat iedereen het lekker vindt. We snappen dat je je gasten het liefst imponeert met een tien kilo zware kerstkalkoen gevuld met in sherry geweekte abrikozen, maar als de helft van het gezelschap bestaat uit kinders die louter vissticks blieven, is het op zijn zachtst gezegd zonde van de moeite. Het gaat tenslotte om het samenzijn, dus schrap al die onzin en kook wat je lekker vindt.

2. Check wat je in huis hebt

Kans is groot dat je veel van je boodschappenlijst al kunt afstrepen na een goede speurtocht door de voorraadkast. Die jeneverbessen die je vorig jaar kocht voor je hertenstoof heb je sindsdien vast niet meer gebruikt, en ook kruiden en specerijen als kaneel, laurier en kruidnagel liggen meestal nog wel ergens stof te vergaren onderin in een la.

3. Shop beetje bij beetje

Koop zo nu en dan eens iets in de uitverkoop dat je goed kunt gebruiken voor je kerstdiner. Zo voorkom je dat je de avond van te voren alles in één keer moet kopen en een fortuin kwijt bent.

4. Verdeel en heers

Je hoeft niet alles alleen te doen. Goed, we snappen dat je niet aan je schoonmoeder wilt vragen of ze drie kilo geschilde aardappelen en een pan boeuf bourguignon meeneemt, maar je kunt je gasten best vragen een steentje bij te dragen. Een borrelhap, wat brood, de wijn of een salade - alle beetjes helpen. Nog beter: zorg dat iedereen een gang maakt. Krijg je ook nog eens een leuk verrassingsdiner, dubbel winst dus.

5. Genoeg is genoeg

Laat je op je boodschappentocht niet verleiden door alle aanbiedingen en al het lekkers dat je aan ligt te loeren. Wees streng voor jezelf en koop alleen wat je écht nodig hebt. Dat scheelt je geld en je voorkomt verspilling.

6. Vervang dure ingrediënten

Gedroogde pasta is net zo lekker als verse pasta maar kost een stuk minder. Knappe gast die proeft of dat jij ontbijtspek door de lasagne hebt gedaan in plaats van pancetta.

7. Wees creatief

Recepten zijn handig maar staan vaker dan je denkt open voor eigen interpretatie. Moet er een scheut Merlot in je stoofpot? Die half lege fles Cabernet die je nog had staan will do. Vergeten slagroom te kopen voor door de puree? Voeg wat melk toe en een extra klont boter en niemand proeft het verschil. Voeg een plak ontbijtkoek toe aan je stoofpot in plaats van aparte potjes kaneel, kruidnagel, en nootmuskaat te kopen. Veel kinderen aan tafel? Maak je gerecht koterproof door cranberrycompote te vervangen door appelmoes.