Gooi dat laatste beetje vetangst overboord, en omarm de écht vullende maaltijdsalade. De vuistregel: elke gezonde maaltijd(salade) bevat naast langzame koolhydraten ook vetten, eiwitten en vezels.

Het lichaam moet meer moeite doen om eiwitten en vetten te verteren, wat in de praktijk betekent dat je langer een vol gevoel hebt. Vezels absorberen veel vocht en zorgen voor volume. Neem deze tips mee, de volgende keer dat je een salade vult. En je komt de dag gemakkelijk door zónder knorrende maag.

De sla

De basis van een salade bestaat uit, ja echt, sla. Je hoeft je niet te beperken tot een enkele slasoort, mix en meng vooral voor meer smaak. Een beetje rucola door de bladsla zorgt bijvoorbeeld net voor wat meer pit. En over het algemeen geldt: hoe dieper gekleurd het blad, hoe meer voedingsstoffen de sla bevat.

De brandstof

Zoete aardappel, kikkererwten, linzen, quinoa, freekeh en volkorenpasta zijn voorbeelden van koolhydraatrijke ingrediënten die je, dankzij de energie die ze leveren, de middag doorhelpen. Gekookte pasta kun je het beste eerst afspoelen met koud water. Vervolgens voeg je een scheut olijfolie toe. Zo voorkom je een plakkerige massa. Voor extra smaak kook je quinoa in bouillon in plaats van water.

De eiwitten

Eiwit vult, net als vet, erg goed. Omdat het goed is voor spierherstel is eiwit de beste vriend van sporters. Kip en ei zijn voor de hand liggende eiwitbronnen, maar heb je ook al eens aan sojabonen, kalkoen, kabeljauw, tonijn of zeewier gedacht?

De vetten

Een gezonde salade bevat vet. Avocado past zo’n beetje in elke salade, maar ook vette vis, noten en kaas zijn een goede keus. Walnoten en blauwe kaas zijn een klassieke combinatie, maar wie op safe wil spelen gaat voor mozzarella. Dankzij de neutrale smaak past het zo’n beetje overal bij.

De kleur

Voor verse groente geldt: eet de regenboog. Dit zorgt voor een divers aanbod aan vitamines en mineralen. Daarbij zorgt wat paprika, bieten, broccoli of courgette ook voor een extra crunch.

De bite

Nog niet genoeg bite? Bestrooi je salade rijkelijk met geroosterde zonnebloempitten, lijnzaad of amandelen. Bonus: lijnzaad is vezelrijk én staat garant voor een goede stoelgang.

De dressing

Last but not least: een lekkere salade staat of valt met een goede dressing. Een klassieker is toch wel de vinaigrette. Salade meenemen naar werk? Doe de dressing apart in een bakje om te voorkomen dat je sla slap wordt.

ELLE Eten tipt: saladebestek
Product, Cutlery, Tableware, Wood, Kitchen utensil, Wooden spoon, Spoon, Tool,

SHOP

Fonq
Spoon, Cutlery, Wooden spoon, Tableware, Kitchen utensil,
Bijenkorf
Spoon, Tableware, Cutlery, Kitchen utensil, Metal,
Fonq
Spoon, Turquoise, Cutlery, Tableware, Kitchen utensil, Turquoise, Fork,
Bijenkorf