Tijdens Dutch Design Week 2018 presenteerde de van origine Spaanse designer Fanny Basanta een serie van drie 'Updated Toys'. Een bal, een springtouw en een hoepel, to be exact. Fanny onderzocht een manier om analoge en digitale activiteiten in balans te brengen en de negatieve effecten van technologieverslaving bij toekomstige generaties te voorkomen.

Updated Toys

De voordelen van buiten spelen kennen we allemaal wel: sportief opgroeien, flexibiliteit ontwikkelen, een betere concentratie, een betere slaapkwaliteit en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Fanny Basanta’s doel is om ons weer als vanouds te laten spelen en achter onze computer vandaan te krijgen. Geheel 1.0 is het overigens niet. Haar designtoys bevatten sensoren die een digital interface activeren.

Fanny Basanta designer speelgoed Dutch Design Weekpinterest
Fanny Basanta
De ‘Updated Toys’ van ontwerper Fanny Basanta

De bewegingen van het speelgoed worden getraceerd door een app. Je profiel geeft je bewegingen en scores weer, laat scores van andere spelers over de hele wereld zien en brengt je op de hoogte van nieuwe spelletjes. De app is alleen bedoeld om jouw data te verzamelen en je gemotiveerd te houden. Zonder jouw fysieke beweging doet-ie niets. Scheelt weer, want het is superverslavend, máár… je hebt dat schermpje dus niet nodig tijdens het spelen.

Fanny Basanta designer speelgoed Dutch Design Weekpinterest
Fanny Basanta
De ‘Updated Toys’ van ontwerper Fanny Basanta

Fanny Basanta

Fanny: 'Het idee van Updated Toys kwam tot stand uit een zoektocht naar een manier om future generations te helpen hun gezondheid te verbeteren, maar het kan natuurlijk door iedereen worden gebruikt. Wat ik het leukste vind aan het speelgoed, is dat het niet is gekoppeld aan geslacht of leeftijd. En dat het voor honderd procent verbonden is met fysieke beweging.'

Fanny Basanta designerspeelgoed Dutch Design Week 2018pinterest
Fanny Basanta
De ‘Updated Toys’ van ontwerper Fanny Basanta

Ook de materiaalkeuze voor de designs baseerde Fanny op de combinatie van analoge en digitale technieken. Materialen als natuurlijk touw, hout en leer werden gebruikt voor het speelgoed, waarbij 3D-geprinte materialen werden toegevoegd voor de elementen rondom de sensoren. Fanny: 'Nieuwe prototypes zijn – as we speak – in de maak en komen in verschillende kleuren en vormen.' En bonus: dit designspeelgoed is knap genoeg om te laten rondslingeren in huis.

Op de hoogte blijven? Volg ELLE Decoration NL dan op Facebook en Instagram.