Na een mode-opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht besloot Sofie Aaldering (25) haar fascinatie voor stoffen om te zetten in prikkelende kunstwerken. Haar objecten lijken uit een dromerig, digitaal universum te komen, maar ze bestaan écht en zijn het resultaat van een studie naar één onverwacht materiaal: tule.

The Class of '24: Sofie Aaldering

Heb je het nieuwe nummer van ELLE Decoration al in huis? In deze allereerste ELLE Decoration van 2024 geven we dan ook graag het podium aan de meest veelbelovende talenten in de designwereld. Ook wel bekend als: The Class of ’24. We stellen aan je voor: Sofie Aaldering.

Bestel de nieuwe ELLE Decoration hier

‘Ik vind het interessant een materiaal in een andere context te plaatsen,’ zegt Sofie. Tijdens haaropleiding experimenteerde ze met sisal-touw, dat normaal gesproken voor bijvoorbeeld vloerbedekking wordt gebruikt. Haar huidige collectie kwam tot stand nadat ze twee enorme rollen tweedehands-tule bij de kringloop had gevonden. ‘Ook de techniek die ik gebruik is niet bepaald gangbaar, zelfs wat oubollig.’ Sofie maakt namelijk pompons, zoals je vroeger deed met wol en een stukje karton. Door de bollen tot een sculptuur te modelleren, ontstaan fascinerende objecten.

Dat mensen het eindresultaat niet direct kunnen plaatsen, blijkt uit de reacties. ‘Op foto’s denken ze vaak dat de beelden door AI of inPhotoshop zijn gemaakt. En op beurzen maken ze afhankelijk van de kleur allerlei associaties: bij mijn zachtroze sculpturen krijg ik bijvoorbeeld vaak de vraag of het een zeespons is.’

De prikkelende kunstwerken van Sofie Aaldering

Inmiddels hangt Sofies werk bij de beroemde galerie van Rossana Orlandi in Milaan, bij Mint Gallery in Londen en bij Atelier Whisperaloud in de Betuwe. Haar toekomstplannen? ‘Afgelopen jaar mocht ik een kunstwerk voor een Dior-winkel maken: dat had ik nooit verwacht. Daardoor durf ik nu wat groter te dromen.’ Wat dan de ultieme droom is? ‘Een etalage voor Hermès.’

instagramView full post on Instagram

Bestel de nieuwe ELLE Decoration hier