Ori Orisun (27) verbetert eigenhandig de reputatie van insecten met haar doorlopende onderzoek Made By Insects, dat begon als afstudeerproject op de Design Academy in 2022. Met schellak, een biologisch polymeer, kun je veel meer dan alleen glansmiddel maken, zo ontdekte ze.

‘Veel mensen denken dat ik dit materiaal heb uitgevonden, maar dat is niet waar,’ zegt Ori, bescheiden als ze is. ‘In Zuidoost-Azië, waar de lakschildluis vandaan komt, wordt de afscheiding van de insecten al eeuwen gebruikt als coating materiaal, bijvoorbeeld als houtlak.’ Maar de toepassingen die Ori bedacht zijn wel degelijk nieuw. Daarmee heeft ze een duurzaam alternatief gevonden voor fossiele en giftige materialen.

Made By Insects: een project van Ori Orisun

Sinds de komst van chemische coatings is de productie van biologische polymeren als schellak drastisch afgenomen, zo ontdekte Ori toen ze zich begon te verdiepen in het materiaal. Na een studiereis naar Thailand blies ze het ambacht letterlijk nieuw leven in: met de hulp van glasblaastechnieken maakt zeer driedimensionale objecten van. Zo ontstaan bijvoorbeeld betoverende lampen. Samen meteen team engineers en designers realiseerde ze ook ’s werelds eerste 3D-geprinte objecten van een door insecten geproduceerd polymeer, waarmee ze het WORTH Partnership Project wonnen.

De tekst loopt verder onder de afbeelding.

instagramView full post on Instagram

Komend jaar is haar werk onder andere te zien tijdens de Rotterdam Art Week en start ze een samenwerking met Sarah Myerscough Gallery in Londen, met wie ze haar werk voor het eerst buiten Europa zal presenteren. Haar uiteindelijke doel? ‘Ik wil de wijsheid van natuurlijke systemen en insecten gebruiken om objecten te maken die onze relatie met de planeet kunnen hervormen.’

Heb je het nieuwe nummer van ELLE Decoration al in huis? In deze allereerste ELLE Decoration van 2024 geven we dan ook graag het podium aan de meest veelbelovende talenten in de designwereld. Ook wel bekend als: The Class of ’24.