Afgelopen woensdag deelde Anna Nooshin dat ze een kindje verwacht met Thijs Boermans, het type nieuws dat alleen maar positieve reacties teweeg brengt – zou je denken. Tuurlijk werd Anna volop gefeliciteerd, maar er waren ook talloze social media-gebruikers die het niet konden laten om erop te wijzen, alsof Anna daar zelf niet van op de hoogte was, dat Thijs tien jaar jonger is dan haar. Hadden deze mensen dat ook gedaan als Thijs tien jaar ouder was? Probably not.

Kunnen we stoppen met dit fenomeen massaal opmerkelijk te vinden?

Binnen de perken van wat normaal is (en daarmee bedoelen we vooral ook legaal) geldt wat ons betreft age is just a number als het op romantische relaties aankomt. Toch zijn veel mensen en media nog altijd massaal verontwaardigd door een leeftijdsverschil, bijvoorbeeld dat tussen de Franse premier Emmanuel Macron en zijn 24 jaar oudere vrouw Brigitte Macron. In sommige gevallen kunnen we het enigszins begrijpen – we snappen best dat het niet heel gebruikelijk is dat Al Pacino een vriendin heeft van 54 jaar jonger.

Als twee mensen vrijwillig een relatie in stappen die voor hun werkt dan hoeft verder niemand daar wat van te vinden (tenzij, again, het hier gaat om een situatie die niet legaal is). En voor een deel wordt dat ook best aardig geaccepteerd, maar voor een deel ook niet – het deel van de relaties met een aanzienlijk leeftijdsverschil waarin de vrouw ouder is dan de man schiet nog altijd in veel tere verkeerde keelgaten. Dan is het plots allemaal raar waar het allemaal doodnormaal is als de man de oudere is. Waar dat op slaat? Nergens op wat ons betreft – wij kunnen daar geen enkele goede reden voor bedenken.

Dankzij de film The Graduate uit 1967 waarin Dustin Hoffman wat krijgt met een oudere vrouw hebben we al ruim de tijd gehad om te wennen aan het idee, maar anno 2023 wil het er bij velen nog steeds niet in. Al hebben we ook nu fijne voorbeelden van hoe het ook kan, zoals dus de relatie van Macron en zijn vrouw en die van Priyanka Chopra en Nick Jonas.

Dit is waarom een relatie tussen een vrouw en een jongere man hartstikke normaal is

BBC dook al eerder in deze materie, en kwam met het zeer geldige punt dat vrouwen er nu economisch sterker dan ooit voor staan, en daardoor geen oudere (en dus vaak financieel stabielere man) meer nodig hebben. Vergeet niet dat vrouwen in Nederland pas sinds 14 juni 1956 een eigen rekening mogen openen, dus het is niet heel lang geleden dat trouwen met een oudere en succesvollere man noodzakelijk was. Thank god is die noodzakelijkheid verdwenen, en kunnen we nu volledig intuïtief een partner kiezen. En waarom zou het dan niet oké zijn als die partner toevallig tien jaar jonger is?

Cliché maar zo simpel is het écht – love is love. En dus is het de hoogste tijd om samen met het patriarchaat waar ze uit voortkomen ook toxic termen als 'sugar daddy', 'cougar', 'toyboy' en 'gold-digger' achter ons te laten. En while we're at it – een jongere vrouw die wat heeft met een oudere man labelen als slachtoffer van 'daddy issues' is ook het product van een denkwijze uit het jaar nul. Tuurlijk zullen er altijd mensen zijn die om verkeerde redenen relaties beginnen met anderen, maar het slaat natuurlijk helemaal nergens op om er dan maar gelijk vanuit te gaan dat de meeste mensen dat doen.

Grace Lordan, associate professor of behavioural science bij de London School of Economics, deed vorig jaar onderzoek naar age-gap relationships and happiness en deelde met BBC over het feit dat vrouwen veel meer kritiek krijgen wanneer ze kiezen voor een jongere partner dan mannen die hetzelfde doen: 'Mensen zijn gewoon veroordelend, en als wat onze buur doet niet in lijn ligt met wat we verwachten zetten we daar een spotlight op. Vrouwen die een relatie krijgen met een jongere man moeten tegen de richting ingaan als het aankomt op ons narratief omtrent het huwelijk, en dus worden zij het meest veroordeeld.'

Er is wat aan het veranderen binnen het leeftijdsverschil-taboe en dat komt door de #MeToo-beweging

Dankzij alle vieze gedragingen van talloze vieze mannen (excuse our French) die de afgelopen tijd steeds vaker het nieuws domineren is er wat aan het veranderen – waar heteroseksuele relaties waarin de man ouder is eerder werden gezien als de 'meest normale' relatievorm, worden oudere mannen met (veel) jongere vrouwen nu vaak gezien als een beetje viezig. Door de #MeToo-beweging zijn we met z'n allen nog eens goed gaan kijken naar de machtsdynamiek binnen relaties, en dan komt het als vrouw of meisje daten met een (veel) oudere man niet altijd even best uit de bus.

Uit een onderzoek dat kort nadat de #MeToo-beweging in opkomst kwam plaatsvond blijkt dat veel mensen geloven dat er een element van uitbuiting is binnen relaties met een groot leeftijdsverschil. De onderzoekers ontdekten dat jonge mensen vooral een afkeer hebben van relaties waarin de man ouder is, en dat dit was omdat ze aannamen dat de relatie exchange-based was. Een soort van ruilhandel-relatie dus, waarin seks bijvoorbeeld het betaalmiddel is voor een bepaalde lifestyle.

De sociale en economische power van vrouwen is veranderd, door #MeToo is onze kijk op relaties veranderd en, laten we wel wezen, de tijden zijn veranderd – wanneer veranderen wij eindelijk mee? 'Ik hoop dat we minder veroordelend worden naar anderen toe, wat hun keuzes ook zijn. Maar het narratief omtrent wat een 'goede' relatie is is zo hard-wired in de Westerse maatschappij dat het onwaarschijnlijk is dat we een fase zullen bereiken waarin we stoppen met het veroordelen van de levenskeuzes van anderen die tegen deze normen ingaan, zoals die over leeftijdsverschillen', aldus Lordan.

Oké, dat is niet echt het antwoord waar we op gehoopt hadden. Maar op persoonlijk niveau kan je er altijd aan werken, want niemand wil die stugge, hard-wired, stuck in de jaren vijftig-persoon zijn op een feestje.