Wil je een overzichtelijke, duurzame kledingkast, met alleen topitems die je ook echt draagt? We zijn van start met ELLE's R-model! Daarin gaan we in zeven stappen naar die overzichtelijke, duurzame kast: rethink, reduce, respect, repair, reuse, restyle en recycle. Deze week zitten we in stap 4: repair. In dit artikel geven we voorbeelden van het herstellen van mode en accessoires.

Repair: Waardeer het, repareer het

Op zich is het geen hogere wiskunde: als iets stuk is, maak je het. Klinkt logisch - toch zijn steeds meer mensen geneigd een kapot item weg te gooien. Iets repareren kost te veel tijd of moeite, een nieuwe kopen is makkelijker en soms zelfs goedkoper. Wees eerlijk: laat jij kapotte kleding maken, of gooi je het weg? En wanneer bracht jij een schoen met halve zool naar de schoenmaker? Sire vindt ons (ik scheer al ons moderne consumenten even over één kam) halve zolen en introduceerde vorig jaar de campagne: Waardeer het. Repareer het.

Volgens Sire stelt gooien we in Nederland wekelijks bijna 10,9 miljoen kilo (!) elektrische apparaten en textiel weg. Zonde - en dat is een understatement. Vandaar dat ik een week lang kapotte items in huis een tweede leven gaf.

Kapotte mode en accessoires als nieuw

Ik ga natuurlijk niet expres dingen kapot maken om te repareren - ben gekke Gerrit niet - dus moest ik het doen met wat het universum me aan opknappertjes gaf. En dat waren er genoeg. Hier de situaties.

Situatie 1. In mijn kast ligt al maanden een trui die mijn moeder liefdevol heeft gebreid: mooi ding, alleen de kleur staat me niet zo. Omdat ik het item absoluut niet weg wil doen, is verven (ook een soort repareren toch?) een goede optie. Ik kies voor olijfgroen: dat was ten eerste een van de trendkleuren afgelopen tijd, daarnaast pakt dat goed over de babyblauwe kleur die de trui nu is. Een kledingstuk verf je heel makkelijk met stofverf (te koop bij drogisterijen), een emmer en wat schepjes zout. Zo gezegd, zo ge-diggi-daan. Het resultaat: een zelfgebreide en inmiddels ook zelfgeverfde trui die bijna egaal olijfgroen is - wat vaker roeren was kennelijk beter geweest maar hé, tie-dye is ook nog steeds een trend.

Situatie 2. Er waren voor mijn verjaardag welgeteld 15 volwassenen en 13 uitgelaten kinderen onder de vijf jaar over de vloer in ons niet al te grote appartement. Dat is vragen om problemen - en die kregen we dus ook. Note to self: geef kleuters geen bal, helemaal niet binnenshuis. Een lief jochie rende er enthousiast mee heen en weer, schopte hem omhoog en raakte genadeloos mijn keramieken, handgemaakte lievelingsvaas die ik een paar jaar terug als vakantiesouvenir kocht. Ding in scherven, mijn hart ook een beetje, kind in tranen, moeder boos, ik ondertussen sussend roepend dat het oké is. Ondertussen bleek manlief voor de zekerheid alle scherven bij elkaar te zoeken, terwijl ik er al vanuit ging dat die vaas niet meer te redden viel.

Toen alle gasten weg waren, ging mijn geliefde rustig aan tafel zitten met voor zijn neus tientallen scherven en een tube superlijm. Dankzij zijn engelengeduld, goede oog voor detail en normaal ongezonde maar in deze situatie prettige obsessie met puzzels lukte het hem: na twee uur puzzelen was de vaas weer één geheel. We vonden deze actie zelf erg wabi-sabi: het Japanse idee van esthetiek dat schoonheid ziet in imperfecties en onvolkomenheden zelfs benadrukt. Het zichtbaar repareren van objecten hoort hierbij; denk aan Kintsugi - dat barsten in keramiek repareert met goud - en Boro, dat gaten in denim op een kunstige manier dicht borduurt met lapjes stof. Zou Sire ook bekend zijn met en geïnspireerd zijn door wabi-sabi? Vast wel.

youtubeView full post on Youtube

Situatie 3. Voor ons nieuwe huis koop ik het liefst zo weinig mogelijk nieuwe dingen. Of eigenlijk: ik wil wel dingen die voor ons nieuw zijn, maar koop die dan graag tweedehands. Vlooien en kringlopen (heus waar werkwoorden) zijn een hobby - nee, een talent! Op mijn Marktplaats staan oneindig veel zoekopdrachten aan en ik ken inmiddels alle kringloopwinkels in mijn oude én nieuwe buurt. Daar scoorde ik onlangs een coole jarenzestigachtige bollenlamp voor boven de eettafel: zag er goed uit, alleen het binnenwerk moest gerepareerd worden. Dat bleek makkelijker dan gedacht: bij de bouwmarkt hallogeenlampen kopen was de oplossing. Waardeer ik, enorm.

Concluderend. Het is een topactie van Sire, dat Waardeer het. Reperareer het. We gooien met zijn allen zo veel spullen weg die echt nog wel een ronde of twee mee kunnen: lijm iets, vervang een lamp, verf je kledingstuk, kijk een handige oom aan die je tosti-apparaat kan maken of zoek anders een Repair Café bij jou in de buurt. Daar maken lieve handige Harry's en Henrietta's je spulletjes gewoon weer, terwijl jij meekijkt en leert hoe dat moet. Kijk hier waar de dichtstbijzijnde is. Veel plezier met het repareren van je geliefde spullen!

Auteursbio, auteur, Lisa Goudsmit
.