Komende week is het de Week tegen Racisme, een week in loop naar 21 maart, de landelijke Dag tegen Racisme en Discriminatie. Daarom maakten we een lijstje voor je: wat te doen, lezen, luisteren en kijken. Sommige tips zijn specifiek voor aankomende week, anderen meer algemeen. Met daarbij het dringende advies je niet alleen tijdens deze speciale week in (anti)racisme te verdiepen, maar ook tijdens de rest van het jaar.

Week tegen Racisme

Doen

  • Op 21 maart organiseert Comité 21 maart een demonstratie tegen racisme en fascisme. De demonstratie vindt om 13:00 plaats op het Museumplein in Amsterdam. Er lijkt geen online alternatief te zijn, maar hou het Facebookevent in de gaten voor meer informatie.
  • Tijdens De Racisme Kennistest, die 21 maart om 19:40 wordt uitgezonden op NPO3, worden je handvatten aangereikt om racisme aan te pakken. Onder andere Ronnie Flex, Olcay Gulsen, Pete Wu en Selma Omari gaan op basis van de testvragen met elkaar in gesprek, en je kunt zelf vanaf de bank meedoen via de NPO3-app.

Lezen

Luisteren

  • Verdiep je eens in spoken word, een kunstvorm die in Nederland nog niet zoveel aandacht krijgt. Spoken word heeft geen vast onderwerp, maar is meestal maatschappijkritisch en gaat vaak over identiteit. Zaïre Krieger sprak erover bij NPO radio 2 en sloot af met het gedicht Nederland, ik wil van je houden. Of luister het prachtige Zou je woensdag zwart willen zijn van Bab Gons, die dit jaar ook de boekenweekdichter is.
  • Dipsaus is een tweewekelijkse podcast, gemaakt 'door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid.' Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi praten over thema's die door de media onderbelicht blijven. Kritisch, met een flinke dosis humor.
  • In de podcast Fufu & Dadels praten vier vrouwen van kleur over feminisme, genderrollen, opgroeien buiten de randstad, tradities, seksualiteit en mentale gezondheid. Kortom: goede gesprekken, waarbij taboes en intimiteit niet vermeden worden.

Zien

  • Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseerden eerder een festival tijdens Week tegen Racisme. Omdat dat dit jaar niet kan, verzorgen ze een interdisciplinair online programma dat van 15 tot en met 19 maart loopt. Theater, film, muziek, workshops, lezingen, spoken word, dialoog: alles komt aan bod. Bekijk het hele programma hier.
  • 15 maart geeft kunstenaar en illustrator Sioejeng Tsao, op Instagram beter bekend als seeyousioe, een online lezing over haar ervaring met het als Chinese vrouw opgroeien in Nederland. Inschrijven voor deze en andere lezingen over discriminatie en identiteit(svorming) kan hier. (Gloria Wekker verzorgt ook een lezing!)
  • Stichting Art. 1 Midden Nederland, die zich inzet voor preventie en bestrijding van discriminatie, organiseert op 18 maart om 17.00 en 21 maart om 13.00 de voorstelling Kleurles. Daarnaast is er op de avond van 19 maart een online panelgesprek over racisme tegengaan in de praktijk. Hier schrijf je je in voor de evenementen.
  • When They See Us verscheen in 2019 en is dus niet direct gelinkt aan deze Week tegen Racisme, maar wel het kijken waard. De miniserie vertelt het verhaal van de 'Central Park Five': vijf zwarte jongens die onterecht worden beschuldigd van verkrachting. Een hartverscheurend verhaal waarin racisme, framing, en het falen van de politie en de rechtstaat duidelijk in beeld worden gebracht. Je kijkt 'm op Netflix en je kunt hier een uitgebreider overzicht van belangrijke documentaires over racisme vinden.
  • Zondag 21 maart stelt Huis73, in samenwerking met RADAR en Farent, de hele dag de documentaire CODED BIAS beschikbaar. De docu stelt (on)bewuste vooroordelen en ongelijkheden in technologie aan de kaak. Want ja, ook artificiële intelligentie kan racistisch zijn. Via deze link bemachtig je een van de 500 gratis tickets.
  • Als je op een ander moment CODED BIAS wilt kijken: tot en met 27 maart is de documentaire beschikbaar via de site van Nxt Museum. Daarnaast houden zij om 19:00 op 23 maart een Q&A met de regisseur, Shalini Kantayya.