Het is koud buiten en dat betekent niet alleen dat je je handschoenen en sjaal van stal moet halen, maar ook dat de was drogen een eeuwigheid duurt. Met deze 7 tips loop je niet meer tegen dat probleem aan. Handig!

Kleinere ladingen wassen en drogen

Het klinkt bijna té logisch, maar als je minder kleding in één keer wast, heeft de lading ook minder tijd nodig om te drogen in de droger. We snappen de behoefte om de machine vol te laden, stroom is immers duur. Maar hoe meer kleding op elkaar gepropt is, hoe langer het duurt voordat het allemaal droog is. De kans is groot dat wanneer de droger aangeeft dat-ie klaar is, je kleding nog vochtig is. En dat moeten we helemaal niet hebben. Kleinere lading = meer wassen, máár sneller droge kleding als je het in de droger stopt.

Dit gaat trouwens ook op voor het ophangen van natte was. Als je de kledingstukken dicht op elkaar hangt, duurt het langer voordat het droog is. Spreid de stukken uit over het kledingrek en je hoeft niet meer drie dagen te wachten tot de capuchon van je hoodie droog is. En zo heb je meteen geen last meer van een vage, maar muffe geur aan je schoongewassen kleding. (Let wel op dat kleinere items zoals ondergoed of sokken niet ergens in zijn gaan zitten, die kunnen ook een vieze geur veroorzaken bij het drogen.)

Een elektrisch droogrek droogt je was in no-time

Heb je geen droger of vertik je het om 'm aan te zetten, dan is een elektrisch droogrek dé oplossing voor was die niet wil drogen. Je raadt het al, het rek ziet eruit als elk ander droogrek. Er is een groot verschil: de verwarmde buizen drogen jouw kleding een stuk sneller dan als je ze aan de lucht zou laten drogen. Daarnaast is het goedkoper dan je droger urenlang laten draaien. Geïntrigeerd? Wij zetten de beste elektrische droogrekken al voor je op een rij.

Nooit meer een vochtig huis door de was

De kans is groot dat je 's winters niet de ramen wagenwijd op hebt staan. Gooi daar een lading natte was op een droogrek bovenop en je hebt alle componenten in huis voor vocht in de lucht. Om te voorkomen dat dit leidt tot ongewenste schimmels of irritaties aan de luchtwegen, zul je moeten ventileren. Is het buiten ijzig koud, zet dan een luchtontvochtiger neer, zoals deze van Stex. Zo reguleer je de binnenruimte, bescherm je je kleding én gezondheid en blijft je was niet langer dan nodig nat. Zeg ons na: win, win, win.

Stop de droger niet te vol

Boeit de energierekening je niks of heb je haast, dan is een wasdroger natuurlijk dé oplossing om de natte kledingstukken te drogen. Mits je 'm goed gebruikt dan. Eén duimregel is om de machine niet te vol te laden. Om je kleding droog te krijgen moet er warme lucht door de kledingstukken kunnen blazen. Dat lukt niet als het allemaal op elkaar gepropt is en geen ruimte heeft om te bewegen tijdens het draaien.

Nog een tip: zorg dat de droger in een warme, droge ruimte staat. De machine gebruikt namelijk de lucht uit de omgeving, dus als-ie in een koude kelder staat moet hij extra hard werken om de lucht te verwarmen. En dat verlengt niet alleen de droogtijd, maar tikt ook aardig aan op de energierekening. Nu je toch bezig bent, koop meteen een setje droogballen. Je gooi er een of twee bij de natte was in de wasdroger en het verkort de droogtijd tot wel dertig minuten.

Maak optimaal gebruik van de verwarming

Heb jij geen buitenruimte waar je natte was op een zonnige winterdag kunt ophangen of geen droger (die je wil inzetten) dan is radiator een prima hulpje. Zet je droogrek naast een verwarming en pak er een hoeslaken bij. Haak het hoeslaken aan een kant aan de radiator en gebruik de andere kant om die over het droogrek heen te spannen. Voilà, warme lucht op je kleding waardoor het sneller droogt en dat met behulp van de verwarming die je al aan had staan. (Het is een hack, maar werkt natuurlijk een stuk minder snel dan de droger. Houd daar rekening mee.)

Extra centrifugeren kan het droogproces versnellen

Om nog sneller van het water uit je kleding af te komen, kun je de wasmachine nóg een keer aanzetten. Niet voor een volledige wassing, maar voor een extra rondje centrifugeren. De snelheid waarmee de kleding door de trommel wordt geslingerd kan net het verschil maken tussen 8 en 24 uur drogen. Het kost je iets meer tijd (en geld, al is een wasmachine draaien minder duur dan een droger draaien) maar kan je uiteindelijk veel moeite besparen.

Plan je wasbeurten slimmer

Als jij in het weekend de hele dag thuis bent, is de kans groot dat de verwarming ook staat te loeien. Gebruik de warmte in huis om je was sneller te drogen. Hoe? Door je wasbeurt slim te plannen. Doe er 's ochtends een lading is en je zult merken dat het 's avonds al grotendeels droog is. Het klinkt misschien logisch, maar gedurende de nacht daalt de temperatuur in huis doorgaans (want wie slaapt er met de verwarming aan?) waardoor de hitte het vocht niet kan verdampen. Dat noemen we nou optimaliseren.