Ik ben een simpele vrouw. Als ik drie wensen mocht doen, zou ik wensen voor het appartement van Carrie Bradshaw, de kleding van Carrie Bradshaw en één dag waarop we niet worden geconfronteerd met weer een man die zich schuldig maakt aan seksuele mishandeling. Drie dingen die op dit moment nog erg ver gezocht zijn. Vervelende man van de maand: Sid S. De voor verkrachting veroordeelde man van Rens Kroes.

xView full post on X

De zaak Sid S.

In 2016 heeft Sid S. een vrouw verkracht, hiervoor is hij in 2019 al veroordeeld. Hij kreeg voor het vergrijp 24 maanden gevangenisstraf. In 2023 is Sid S. in hoger beroep gegaan, wat averechts heeft uitgepakt. De straf die S. ditmaal heeft opgelegd is namelijk 4,5 jaar gevangenisstraf. Ik zal jullie de details besparen, want hij is al veroordeeld, maar neem maar even van mij aan dat het een lugubere zaak is waarin veel geweld is gebruikt tegen het slachtoffer. Ik denk dat zij deze avond al vaak genoeg heeft herbeleefd en aangezien Sid S. al twee keer (!) veroordeeld is, zie ik geen nut in het herhalen van de feiten. Het heeft uiteindelijk acht jaar geduurd, maar eindelijk is er gerechtigheid voor het slachtoffer.

'Sensatie!'

Hoewel de zaak vrij lang onder de radar heeft kunnen vliegen, was daar in 2023 natuurlijk Yvonne Coldeweijer. Zij deelde documenten van de zaak uit 2019 op haar Instagram Stories, waardoor Sid S. en zijn vrouw Rens Kroes niet meer onder de media-aandacht uitkwamen. Wat Rens Kroes hier zelf van vond? 'Sensatie!'

De reactie van Rens op de zaak, en vooral op de media-aandacht die het uiteraard met zich mee heeft gebracht, is niet alleen een klap in het gezicht van het slachtoffer maar een klap in het gezicht van slachtoffers overal. Sensatie? Dat is wat je er over te melden hebt? Door de aandacht voor de zaak simpelweg weg te zetten als 'Sensatie!!!!!' wordt het leed van het slachtoffer wederom gebagatelliseerd.

Naast dat deze reactie uitermate ongepast en bagatelliserend is, is dit niet wat mij zo verbijstert aan de manier waarop Rens Kroes omgaat met deze zaak. Eigenlijk heb ik maar één vraag die ik aan haar wil stellen: Is this your man? De vader van je dochter? De liefde van je leven? Je wil bij deze gast blijven? Heus?

Waarom we blijven

Rens Kroes is natuurlijk niet de enige vrouw die ondanks een daadwerkelijke veroordeling achter haar man blijft staan, dit is een bekend fenomeen. De keuze om te blijven kan verschillende verklaringen hebben. Zo kunnen vrouwen soms niet geloven dat hun partner zulk geweld zou kunnen gebruiken tegen iemand, omdat het nog nooit tegen hen is gebruikt.

Ook kan het zo zijn dat vrouwen in een gewelddadige relatie blijven of teruggaan omdat ze zichzelf hebben overtuigd dat ze overdrijven of omdat ze worden bedreigd door hun partner. Tot slot kan het zijn dat het verlaten van je partner in een dergelijke situatie het ego schaadt. Toegeven dat jouw man in staat is om zoiets te doen, sterker nog, het heeft gedaan, lijkt iets te zeggen over jouw keuzes en dus over jouw karakter.

In plaats van accepteren en leren, kiezen veel mensen om in een staat van complete ontkenning te leven. Ongeacht de verklaring is er telkens één gemeenschappelijke noemer in het verhaal, een gewelddadige en manipulatieve man. Toch blijven we altijd op zoek naar het goede in deze man, hoe ver dit ook te zoeken is en gaan we van het slechtste uit bij een vrouw, ook als ze de waarheid spreekt.

Het is dan ook ironisch dat Rens Kroes en niet haar man in in het middelpunt staat van zaak. Het zou natuurlijk moeten gaan om de daden van haar man. Het zou eigenlijk moeten gaan over hoe we mannen opvoeden zonder respect te hebben voor de lichamelijke autonomie van anderen, voornamelijk die van vrouwen. Als we willen dat hier verandering in komt, is het uiteindelijk aan mannen zelf om dit respect te verankeren in de maatschappij en hun mede-man verantwoordelijk te houden voor hun misogyne acties.

Vrouwen kunnen deze verandering niet op eigen kracht tot stand brengen, maar echt hulpeloos zijn we niet. Rens Kroes, het begint hier: LEAVE THAT MAN! Sterker nog, laat hem weten dat dit de reden is dat je hem verlaat. Keur het af. Spreek je uit. Dat zou pas sensatie zijn.