Ben je klaar voor een duik tussen de lakens van de hoofdpersonages in Netflix-serie Sex/Life? Het belooft een reis vol opwinding, drama en herkenbare gevoelens te worden. ELLE's Misha keek de serie twee keer achter elkaar (ja, echt) en zet even op een rijtje wat ze vindt dat je moet weten over het eerste seizoen met Billie, Brad en Cooper.

Spoiler alert: doorlezen van dit artikel is op eigen risico voor diegenen die het nog niet gezien hebben.

Zet Netflix-serie Sex/Life per direct op je kijklijst

Aan de kant, Fifty Shades of Grey, want de nieuwe Netflix-serie Sex/Life heeft je van de troon gestoten als het gaat om herkenbare situaties en opwindende scènes. In slechts acht afleveringen maken we op bijzonder intieme wijze kennis met Billie Connelly (Sarah Shahi), haar echtgenoot Cooper Connelly (Mike Vogel) en ex-geliefde Brad Simon (Adam Demos).

In de buitenwijk van New York leeft de ooit wilde party animal Billie met haar investeringsbankier van een echtgenoot, Cooper, en twee kinderen het typische leven van een suburban housewife. Inclusief ingekakt seksleven, nanny's, nieuwsgierige huisvrouwen als buren en veel te dure auto's voor de deur. Ondanks de liefde en aantrekkingskracht die ze voor haar man voelt, kan Billie het niet helpen te fantaseren over haar leven in de grote stad en de liefde van haar leven, Brad. Als eigenaar van een platenlabel is Brad niets anders gewend dan vrouwen die zich aan zijn voeten werpen, maar hij heeft een speciaal plekje in zijn hart (en onderbroek) voor Billie. De twee daten er jarenlang op los en hebben seks op de meest bijzondere plekken. Waarbij haar genot voorop staat, een groot pluspunt.

Nu Billie thuis niet aan haar trekken komt, schrijft ze haar ervaringen uit het verleden op in een digitaal dagboek op haar laptop. Ze omschrijft hoe ze zich voelde in die periode, wat zij en Brad uitspookten én zoals een goede Netflix-serie doet, krijgen kijkers dat in rooskleurige flashbacks op ons beeldscherm geprojecteerd. Het is all fun and games tot Cooper het dagboek van zijn vrouw onder ogen komt en daarmee onbedoeld in een driehoeksverhouding stapt.

Billie mag getrouwd zijn met de man die alles lijkt te hebben, toch verlangt ze naar de bad boy-status van haar ex. Die gedurende de afleveringen meer dan eens laat zien dat hij de rode vlaggendrager is. Hoewel de serie eigenlijk over (onmogelijke) liefde gaat, zit het boordevol seks. En dat hoef je mij geen twee keer te vertellen, als een speer schoot ik naar de bank en zetten de eerste aflevering aan.

Even over de seks

Seizoen 1, aflevering 3, minuut 19:50. Zet het aan en kom dan terug. Mocht je de serie al gezien hebben, dan weet je precies waar ik het over heb. Er komt een spoiler aan: in deze douchescène laat Brad zien waar Billie (letterlijk) op is gevallen, de reden dat zij de seks met haar ex niet kan vergeten – zijn geslachtsdeel komt frontaal in beeld en ik ben erg onder de indruk was van zijn formaat. Met mij nog honderden anderen, die op TikTok een blinde reactie gaven op de gebeurtenissen in de badkamer.

Oké, leuk al die seks. Waar het bij Fifty Shades of Grey voornamelijk ging op het randje opzoeken en kijkers shockeren over de manieren waarop seksueel genot beleeft kan worden, zijn de seksscènes in Sex/Life vooral heel herkenbaar. Voor iedereen die ooit hopeloos verliefd is geweest op een typische bad boy, voor mensen die het verleden niet los kunnen laten en anderen die met man en macht proberen de sleur in een relatie te verbreken. We zien alles van seks op gekke plekken tot intimiteit die in het openbaar vooral weggewuifd wordt onder het mom toxische mannelijkheid.

En nu we het er toch over hebben. Van de buitenkant lijkt het leven van Billie perfect en het kan best dat sommige relaties het goed doen in een driehoeksverhouding. Maar in dit geval kijken we naar meerdere relaties die als gemene deler hebben extreem toxisch van aard te zijn.

Promotie van ongezonde relaties

Na de eerste keer het seizoen te hebben bekeken, kon ik niet snel genoeg al mijn vriendinnen optrommelen om hetzelfde te doen. Maar bij de tweede ronde, merkte ik dat sommige situaties me een onrustig gevoel gaven. De band die Billie zowel met haar man, ex, beste vriendin én zichzelf aan gaat, heeft zijn wortels in het ongezonde. Ondanks dat zij weet dat het handelen naar haar fantasieën slechts kan eindigen in pijn en verdriet, zoekt ze keer op keer het randje op van wat wel of eigenlijk nét niet kan. Billie doet een dappere poging haar impulsen te bedwingen, maar wint het uiteindelijk niet in strijd met zichzelf.

Voor iedereen die ooit een (lange) relatie heeft gehad, is sleur een reële angst. Dat neemt niet weg dat de serie een achtdelige promotie is om je relatie op het spel te zetten, in een zoektocht naar spanning. Door stiekeme afspraakjes aan te gaan met iemand die niet het beste met je voor heeft, en alle rode vlaggen onderweg te negeren. Ongeacht of de handelingen schade aan iedereen in de omgeving kan aanbrengen.

Als je het mij vraagt is de serie zeker een aanrader, als je het vanuit een entertainment oogpunt bekijkt. Maar gebruik het niet als je persoonlijke relatiehandboek, want dan kan het nog eens slecht aflopen.