De Netflix-serie Love is Blind wordt veelvuldig gebinged, maar nu blijkt dat het er achter de schermen behoorlijk toxic aan toegaat. Dat delen castleden van de realityshow nu zelf in een rapport van Insider, dat dinsdag openbaar werd gemaakt.

Vreselijke omstandigheden en psychologische manipulatie

In de datingshow – waar inmiddels vier seizoenen van zijn – doen vijftien mannen en vijftien vrouwen mee aan een 'experiment', zoals Netflix het zelf noemt, waarbij ze een partner moeten kiezen op basis van gesprekken waarbij ze elkaar niet kunnen zien. Vervolgens, nog steeds zonder elkaar gezien te hebben, verloven ze zich en pas dan komen ze erachter hoe hun aanstaande wederhelft eruitziet en kunnen ze ook daadwerkelijk met elkaar daten. Voor de deelnemers dus sowieso al best een emotionele rollercoaster.

Zonder support

Daarbij was de deelname aan de show en de nasleep daarvan dus nogal een traumatische ervaring. Nick Thompson, een deelnemer uit seizoen twee laat nu weten: 'Je begint aan deze situatie zonder enige steun, en alles wordt zo sterk uitvergroot. Het verwoest letterlijk levens. Nick trouwde aan het eind van zijn Love is Blind-avontuur met Danielle Ruhl, maar de show bleek geen goede basis te hebben gelegd voor een succesvolle relatie en dus zijn de twee nu alweer gescheiden.

Een aantal voormalige castleden, waarvan sommigen anoniem wilden blijven, deelde met Insider dat de opnames traumatisch waren en dat er van ze werd verwacht dat ze twintig uur per dag voor de camera's stonden, en dat bijna twee weken lang. Maar dat is slechts één van de vele narigheden waar deelnemers aan werden blootgesteld. Zo was er op de set nauwelijks water en eten, maar alcohol was er in overvloed. Productie-assistenten claimen nu dat ze de drankjes van de deelnemers zoveel mogelijk moesten bijvullen.

Zoals we allemaal hebben kunnen zien waren de pods, de kleine kamertjes waarin de deelnemers elkaar, gescheiden door een wand, moesten leren kennen, raamloos en dus zagen de deelnemers alleen daglicht bij een toiletbezoek in een trailer buiten. Ook de lounge waar deelnemers zich bevonden tussen de dates door had geen ramen. Hun telefoons werden door door de show ingenomen, en zelfs eten en slapen mocht alleen op momenten dat de productieleiding daar toestemming voor gaf.

De Love is Blind-dictatuur

Je zou bijna denken dat het allemaal niet erger kan, maar er is meer. Ook Danielle Ruhl was net als haar ex-man niet te spreken over hoe ze tijdens haar deelname aan de show is behandeld. Zij deelde dat ze tijdens een pod-date flauwviel terwijl ze champagne dronk, waarschijnlijk omdat ze niet had gegeten, geslapen en volledig gedehydrateerd was. Maar in plaats van hulp en verzorging kreeg ze een covid-test en toen die negatief was moest ze gewoon verdergaan met de opnames.

Een moment om bij te komen van dit alles was er niet, want de castleden werden continue begeleid door productie-assistenten, zelfs bij een bezoek aan het toilet. En daarbij leek het wel alsof de deelnemers gevangenen waren, want de assistenten werd verboden met ze te praten. Eén assistent deelde: 'Zelfs als iemand onzeker was en zich slecht voelde over haar eigen lichaam mochten we niet reageren. We moesten gewoon ijskoud zijn. Zo een rare sekte-achtige vibe van "Praat niet tegen ze, zij mogen ook niet tegen jou praten." Het gaat allemaal om dat isolement.'

Aangeklaagd door een deelnemer

Het was zo toxic op de set dat de productiemaatschappij van Love is Blind, Kinetic Content, door een deelnemer uit seizoen twee, Jeremy Hartwell, werd aangeklaagd. De maatschappij zou volgens de aanklacht arbeidswetten hebben overtreden en de deelnemers hebben blootgesteld aan 'onveilige en inhumane' werkomstandigheden. Jeremy deed ook uit de doeken dat hij per week een toelage kreeg van 1000 dollar, en voor de volledige opnames kreeg hij in totaal 8000 dollar. Dat komt neer op een schamel uurloon van 7 dollar en veertien cent.

Hoewel het onderzoek nog loopt heeft Kinetic Content de aantijgingen van Jeremy al ongegrond genoemd, en volgens de maatschappij zou Jeremy gewoon boos zijn omdat hij niet werd gekozen door een andere deelnemer.

Misbruik

Veel kijkers vragen zich af hoe de show zoveel mensen zover heeft gekregen om met iemand te trouwen die ze pas een maand kennen, waarvan een deel zelfs zonder elkaar gezien te hebben. Maar nu blijkt dus dat de productie dat voor elkaar heeft gekregen door op deze manieren misbruik te maken van de mensen die zich voor het programma hebben opgegeven. En een uitweg was er eigenlijk niet, want in hun contracten stond dat ze een boete van 50.000 dollar moesten betalen als ze de show vroegtijdig wilden verlaten zonder toestemming van de producer. Het verschijnen op je trouwdag was verplicht, al wisten sommige deelnemers al weken daarvoor dat ze niet met hun gekozen partner wilden trouwen.

Degenen die wel trouwden mochten als ze dat wilden pas scheiden nadat de laatste aflevering van het seizoen was uitgezonden. Eén oud-deelnemer gaf aan dat ze zelfs na aangegeven te hebben te kampen met suïcidale gedachten nog door producers onder druk werd gezet om mee te blijven doen. Dat er niks is dat de producers niet doen voor de kijkcijfers blijkt, want ook Brennon Lemieux mocht gewoon meedoen aan de show ondanks hij twee maanden eerder werd beschuldigd van het aanvallen van een 22-jarige vrouw. Naar verluidt zou hij haar geslagen, geduwd en gekrabd hebben voor hij haar een klap tegen het hoofd gaf en haar zo bewusteloos sloeg.

Depressief door de show

Na deze onthullingen is het niet meer verbazend dat de deelnemers ondanks de zware aanslag op hun mentale gezondheid niet konden rekenen op psychologische ondersteuning vanuit de productie. Een aantal van hen gaf aan depressief te zijn geworden na de show, en één deelnemer moest zelfs stoppen met haar baan als mentale gezondheidscoach omdat ze haar werk niet meer aankon.

Danielle had tijdens een psychologische screening die onderdeel was van de casting-procedure aangegeven dat ze kampte met mentale problemen en suïcidale gedachten, maar dat stond haar deelname volgens de productie niet in de weg. 'Ik denk niet dat ik me mezelf heb gevoeld sinds voordat de opnames begonnen. Ik probeer te hervinden wie ik ben want it fucked with me so much,' aldus Danielle. Ook Nick deelde: 'Ik smeekte letterlijk om hulp, en ik kreeg het niet. Zo van, ik wil het huwelijk dat jullie ons door de strot hebben geduwd voor winst redden, maar ik kreeg niks.'

Ondanks de vreselijke verhalen van deelnemers voelde Netflix zich niet geroepen te reageren. Kinetic Content deelde met Insider: 'Het welzijn van onze deelnemers is van ongekend groot belang voor Kinetic. We hebben rigoreuze protocollen voor elk persoon vóór, tijdens en na het filmen.' Een statement dat bijna lachwekkend is na het rapport van Insider.

Wellicht zet dit rapport wel eindelijk aan tot een verandering die allang doorgevoerd had moeten zijn, want dit is niet de eerste keer dat we dergelijke geluiden horen over een realityshow. Ook The Bachelor, Survivor, en Love Island staan namelijk bekend om een toxic cultuur op de set. Zo gebaseerd op reality blijken onze favoriete shows dus op zijn zachtst gezegd niet te zijn, want het op deze manier met mensen omgaan is verre van normaal.