LHBTIQ+ reizigers komen deze week van heinde en ver voor Pride Amsterdam 2023. Gelukkig voelen zij zich veilig om zichzelf te zijn in onze hoofdstad, maar dat gegeven geldt lang niet overal, zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Booking.com. Het gevoel van veiligheid om te reizen als queer persoon neemt af, melden de cijfers. Toch stijgt ook hun zelfverzekerdheid om te reizen.

Veilig reizen als LHBTIQ+-persoon

We kunnen ons helaas nog niet overal in de wereld vrij bewegen. Verschillende landen hanteren bepaalde gedragsregels en hebben discriminerende wetten waar meerdere groepen slachtoffer van zijn. Zo zijn er nog 64 landen waarin het verboden is om een relatie met iemand van hetzelfde geslacht te hebben, waarvan in elf landen nog steeds de doodstraf kan worden opgelegd. Met hun Travel Proud-programma biedt Booking.com aangesloten accomodaties een training aan waarin ze hen helpen begrijpen met welke uitdagingen LHBTIQ+ reizigers te maken hebben en hoe ze deze groep beter kunnen verwelkomen en op hun gemak laten voelen. Om de balans op te maken hoe LHBTIQ-reizigers aankijken tegen reizen liet de reisagent diens grootste onderzoek tot nu toe uitvoeren met 11.555 LHBTIQ+ reizigers uit 27 landen waarvan 511 Nederlanders.

Slecht nieuws, want steeds meer reizigers zeggen hun veiligheid en welzijn in acht te nemen bij het kiezen van een bestemming; 71 procent ten opzichte van 65 procent vorig jaar. Negatieve nieuwsberichten omtrent queer personen met betrekking tot geweld en discriminatie speelt daar de grootste rol in. 61 procent zegt dan ook dat bepaalde bestemmingen een absolute no-go zijn en na het boeken van een reis blijven reizigers op hun hoede. 46 procent meldt hun reis in het afgelopen jaar te hebben geannuleerd nadat ze leerden dat mensen die zich identificeren als LHBTI+ op de bestemming niet worden ondersteund. 61 procent van de Nederlandse respondenten heeft in het buitenland te maken gehad met discriminatie waaronder stereotypering (26 procent), aanstaren, uitlachen of verbale mishandeling van andere reizigers (23 procent), confrontaties met de lokale bevolking (21 procent) of zelfs bedreiging of intimidatie van de lokale politie (17 procent). Transpersonen hebben nog eens te maken met een extra uitdaging; gezien hun genderidentiteit, naam of uiterlijk niet altijd overeenkomt met die op hun paspoort. Maar liefst 66 procent van de Nederlandse LHBTIQ+ reizigers geeft aan dat een reis hun kleding- en make-up keuzes heeft beïnvloed.

Meer zelfverzekerdheid

Toch komt het onderzoek ook met positieve cijfers. Ondanks de zorg over veiligheid geeft 72 procent aan dat hun ervaring als LHBTIQ+ persoon hen meer zelfvertrouwen geeft als reiziger. 83 procent is dan ook zelfverzekerd genoeg om aan alle activiteiten deel te nemen op vakantie. En meer dan de helft van de Nederlandse queer reizigers (63 procent) gaat actief op zoek naar attracties en activiteiten die zijn afgestemd op hen.

83 procent zegt een vorm van positieve interactie te hebben ervaren tijdens hun reis, en met name als het gaat om die interacties met medewerkers van hun accommodatie. Die positieve ervaringen stijgen en dat is belangrijk. Want ook als het land niet volledig veilig is, kan een accommodatie nog wel een veilige thuisbasis zijn voor de queer reizigers. 77 procent van de Nederlandse respondenten voelt zich dankzij de grote inclusiviteit in de reissector meer op hun gemak. Maar we zijn er nog niet. Zo wordt bij het inchecken bij een accommodatie algemene informatie gegeven over de omgeving (37 procent), maar geeft men minder vaak LHBTIQ+ specifieke tips: slechts 20 procent van de Nederlandse reizigers heeft dit weleens ervaren. Een derde (32 procent) zou graag informatie willen over de LHBTI+ status van de locatie, zoals lokale wetgeving, religieuze gevoeligheden en veiligheidstips. De uitkomsten van het gehele onderzoek lees je hier.