Eten

Chez Janou

Een bistro op een hoek in Le Marais met een fijn menu vol Provençaalse gerechten, veel Pastis en een knus interieur met houten stoelen en ingelijste posters aan de muur. Zeg maar een echte bistro.

2 Rue Roger Verlomme, chezjanou.com

Le Potager de Charlotte

Volgens het personeel van Hôtel Panache is dit het beste vegetarische restaurant van Parijs. Het is van twee broers, zoons van een hotelier en een culinair fotograaf, met een groot hart voor gezond eten, een beter milieu en dierenrechten. En dus heel veel groentegerechten op de kaart (van het seizoen, naturellement) die je kunt combineren met biologische wijnen, bieren of sappen.

12 Rue Louise-Émilie de la Tour d’Auvergne en 21 Rue Rennequin, lepotagerdecharlotte.fr

Ober Mamma

Lekker Italiaans in Parijs. Funky pizza’s, verrukkelijke spaghetti vongole en kleurrijke cocktails, dat werk. Het interieur is ook lekker hysterisch.

107 Bd Richard-Lenoir, bigmammagroup.com/en/trattorias/ober-mamma

Gigi Paris

Ook al Italiaans, maar o zo bellissima. Van de straciatella vooraf tot de mafaldine à la truffe als hoofd, alles smaakt geweldig. Wat je ook doet – bestel een tiramisu toe. Die komt in een grote schaal om te delen. En geniet ondertussen van het magnifieke uitzicht.

15 Av. Montaigne, gigi-restaurant.com

CoCo Paris

Trek je mooiste pak aan, breng een zak geld mee en geniet bovenmatig van alles wat CoCo te bieden heeft: lekker eten, een knap interieur en livemuziek. Ook een geweldige plek om te brunchen op zondag.

1 Pl. Jacques Rouché (in Palais Garnier, het operagebouw), restaurant-coco.com

Brasserie Thoumieux

Parijser dan dit krijg je restaurants bijna niet. Rode pluche banken, groene lampen, versierde spiegels, wit tafellinnen en kristallen glazen. Maar het voelt toch modern. Net als de menukaart met klassiekers als oesters, maar ook carpaccio van artisjok.

79 Rue Saint Dominique, brasseriethoumieux.fr

Café Français

Een tip van de assistent van tassenontwerper Jérôme Dreyfuss. Een moderne Parijse brasserie waar je de hele dag door uitstekend kunt eten. De gerechten op de kaart zijn net zo klassiek als lekker – (vegan) burgers, salades, een steak met friet en haricots verts.

1-3 Pl. de la Bastille, cafe-francais.fr

Buvette

Mocht je binnenkort in Londen, New York, Tokio, Seoul of Mexico-City zijn, daar is ook een vestiging van Buvette. Maar deze in Parijs is de OG. In hartje Pigalle kun je terecht voor typische bistrogerechten als een croque-monsieur en coq au vin. Klinkt ouderwetser dan het is. Het is in elk geval allemaal heel lekker en très Frans.

28 Rue Henry Monnier, ilovebuvette.com

Cojean

Soms heb je het gewoon te druk om uitgebreid te lunchen. Omdat je naar de volgende show van PFW moet, of omdat je niks van de sale van Le Bon Marché wil missen. Dan is Cojean een uitkomst. Gezond fastfood zoals salades, soepen, sappen en broodjes. Er zijn ruim twintig vestigingen.

cojean.fr

Tekés

Je had ons met vegan Israelisch.

4 bis Rue Saint Sauveur, tekesrestaurant.com

Kunst en shoppen

Bourse de Commerce

Kunstverzamelaar en zakenman Pinault (eigenaar van Kering, het modeconglomeraat waar onder andere Gucci onder valt) heeft zijn kunstverzameling met ruim tienduizend moderne werken ondergebracht in twee musea in Venetië en sinds een paar jaar in Bourse de Commerce in Parijs. Het voormalige tarwehandelsgebouw is in 2021 gerestaureerd en is al net zo’n plaatje om te zien als de kunst die er nu hangt. Op de derde verdieping zit restaurant Halle aux Grains, met een mooi uitzicht over de stad.

2 Rue de Viarmes, pinaultcollection.com/fr/boursedecommerce

Fondation Louis Vuitton

In het Bois de Boulogne staat dit imposante futuristische gebouw, ontworpen door architect Frank Gehry. Een museum voor moderne kunst inclusief een film- en concertzaal waar ook regelmatig concerten, voorstellingen en evenementen worden georganiseerd.

8 Av. du Mahatma Gandhi, fondationlouisvuitton.fr

La Fab

Ontwerper Agnès B. is fervent modernekunstverzamelaar met werken van onder anderen Nan Goldin en Man Ray in haar collectie. In 2019 opende ze een nieuwe galerie, waar je, naast wisselende exposities, een deel van die collectie kunt zien. Hoogtepuntje is Milly’s Maserati – een witte Maserati met wapperende roze kousen van Nederlandse kunstenaar Madeleine Berkhemer. De boekwinkel van La Fab is ook fab.

Pl. Jean-Michel Basquiat, la-fab.com

Le Bon Marché

Alleen al voor de beautyafdeling is een bezoek aan dit warenhuis een must. Beneden vind je luxemerken als Chanel en Biologique Recherche, en op de eerste verdieping tref je een beautysupermarkt met quirky en duurzame merken als Kure Bazaar, Apotcare en Cut by Fred.

24 Rue de Sèvres, lebonmarche.com

Bobby

Vintagekleding voor Parijse prijzen, dat dan weer wel. High-end merken als Louis Vuitton en Celine, en betaalbaardere opties als Maje en Sandro.

89 Rue Réaumur, bobbyparis.com

Come on Eileen

Hier vind je vintage Chanel en Dior, maar ook A.P.C., Chloé en Isabel Marant. Kortom, neem de tijd en kam de hele winkel uit. Er is ook een vestiging in Rue de Rivoli.

6-18 rue des Taillandiers, elinevintage.com

Onverwacht en leuk

Marché des Enfants Rouges

In een zijstraatje in Le Marais vind je de oudste overdekte food market van Parijs, bomvol stalletjes met kleurrijke groenten, fruit, kruiden, noten, vis, paté – alles wat je waarschijnlijk niet mee terug neemt in de trein. Gelukkig zijn er ook eettentjes.

39 rue de Bretagne

Plein Air Paris

De eerste biodynamische bloemenboerderij van Parijs vind je naast de begraafplaats in de volkswijk Belleville. Ontwerper Masami Charlotte Lavault werkte in de mode, tot ze geïntrigeerd raakte door biodynamische bloementeelt en het vak leerde in Marokko, Engeland en Japan. In 2017 opende ze een stadse bloemenboerderij waar bezoekers een guided soundtour kunnen doen.

40 rue du Télégraphe, pleinair.paris

Met Eurostar naar Parijs
De Thalys heet voortaan Eurostar. Hogesnelheidstreinen Thalys en Eurostar hebben hun krachten gebundeld en reizen nu samen verder. Vanaf nu reis je vanuit Nederland niet alleen met Eurostar naar Londen, maar ook naar Parijs, Brussel, Antwerpen en de Franse Alpen om maar een paar plekken te noemen.

Hierdoor is reizen binnen Europa eenvoudiger dan ooit. Dat treinreizen een duurzame manier van reizen is mag duidelijk zijn – een treinreis tussen Amsterdam en Parijs stoot gemiddeld 93% minder uit dan een auto*. Bovendien is een treinreis ook nog eens erg comfortabel. Stap midden in het centrum van de stad in én uit en aan boord geniet je van diverse faciliteiten, waaronder een wifi verbinding. In Premium kan je zelfs genieten van een maaltijd aan je zitplaats.

De naam verandert wel, maar de reizen en de service blijven zoals je gewend bent. Bon voyage! eurostar.com

Berekeningen zijn afkomstig van een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door EcoRes S.C.R.L. in juli 2023. Ga voor meer informatie naar www.eurostar.com/be-nl/duurzaamheid

eurostar parijs
Eurostar