De modeweken in Londen, New York, Milaan en Parijs zitten erop. Maar, kop op: er zijn een heleboel andere steden waar mode evenzo enthousiast borrelt en bruist en waar zat aanstormende modetalenten en gevestigde namen te vinden zijn die je onverdeelde aandacht verdienen.

En omdat het a) komend weekend Lagos Fashion Week is, b) de Nigeriaanse stad zichzelf laat gelden als mode-epicentrum van Afrika, zoals Parijs dat voor Europa is, c) er dikwijls wordt gerept over culturele toe-eigening in de mode (en dan met name westerse modehuizen die van Afrikaanse landen pikken) en omdat d) er ondertussen nauwelijks wordt gerept over welke Afrikaanse ontwerpers en labels interessant zijn om in de gaten te houden (en om op je verlanglijst bij te schrijven), hebben we een aantal Afrikaanse ontwerpers opgesnord dat je wilt kennen.

Komen ze:

Maki Oh

Van de hand van Nigeriaanse ontwerper Amaka Osakwe en bejubeld en gedragen door Michelle Obama, Lupita N’yongo, Solange Knowles, Alek Wek en nog een trits hyperbekenden.

instagramView full post on Instagram

Style Temple

Lisa Folawiyo Studio

Ook van Nigeriaanse bodem en ook gedragen door sterren als Lupita N’yongo en Solange Knowles. Ontwerper Lisa Folawiyo weet met succes de lokale West-Afrikaanse stof Ankara in een moderne en conceptuele jas te steken die internationaal hoge ogen gooit.

Emmy Kasbit

Door creatieve vlagvoerder Emmanuel Okoro opgezet in 2014. Nog piepjong, dus. Bij Emmy Kasbit moet je wezen voor cleane doch kleurrijke ontwerpen die, naar eigen zeggen, voor de onconventionele man en vrouw zijn gemaakt die een beetje out of the box denken kan.

William Okpo

Tsemaye Binitie

Voor tijdloze parels, gemaakt van rijke stoffen, modern van ontwerp maar met niet te missen Afrikaanse invloeden, moet je bij Tsemaye Binitie zijn, die voor ze haar gelijknamige label opzette bij Stella McCartney en Burberry werkte.

Orange Culture

Een unisex kledingmerk dat de dialoog wil aangaan over wat man-zijn betekent in Nigeria, en over wat het zou kúnnen betekenen. Een prachtig merk met prachtige kleren voor mannen en vrouwen. Echter, niet iedereen vindt het een goed idee dat begrip man-zijn te herzien: oprichter en ontwerper Adebayo Oke-Lawal kreeg meerdere doodsbedreigingen van mensen die vinden dat z’n ontwerpen demonisch zijn.

Tongoro