Mode-activiste Livia Firth is goed bezig. Haar doel is duidelijk: een mooie toekomst van mode en een verbintenis met de mensen die onze kleding maken, waar ook ter wereld. Firths nieuwste project is een zoektocht naar het maakproces van (merino-)wollen items, waar ze ook deze nieuwe mini-documentaire Fashionscapes: Forever Tasmania over maakte.

youtubeView full post on Youtube

Allemaal aan de reycle

Dit is absoluut niet het eerste activistische project van Firth. Eerder maakte de vrouw van acteur Colin Firth al de doumentaire The True Cost (een absolute aanrader voor alle modeliefhebbers), over het productieproces van (fast) fashion. Ook is ze de oprichter van Eco-Age, dat luxe modelabels adviseert over duurzaamheid. De van oorsprong Italiaanse bedacht daarnaast The Green Carpet Challenge, waarbij ze actrice uitdaagt hun galajurken vaker dan maar éénmaal op de rode loper te dragen. En met succes. Actrices als Emma Watson en Cate Blanchett recyclen hun eigen looks, maar ook Kate Middleton draagt haar chique pakjes inmiddels vaker dan eens.

Weet jij wat mulesing is?

Goed, de nieuwe documentaire van Firth dan. Dat is echt een eyeopener, zeker als je nooit hebt nagedacht over wolproductie. De activiste ging op uitnodiging van het Australische Woolmark, dat wolproductie monitort, naar de Australische deelstaat Tasmanië om te kijken hoe daar wol wordt geproduceerd: wat voor impact heeft dat op de dieren en het milieu? Een hoop, zo blijkt.

Om met de dieren te beginnen. PETA maakte onlangs al een videoreportage over de mohair-industrie in Zuid-Afrika, waardoor we weten hoe slecht die geiten behandeld worden. Maar schapen hebben het ook niet altijd goed. Heb jij ooit gehoord over mulesing? Dit is het weghalen van de rimpels op de billen van een lammetje, zodat er een gladde huid ontstaat waar vleesvliegen niet kunnen nestelen. Zo kunnen hun larven zich niet bij het schaap naar binnen eten, met mogelijk de dood tot gevolg. Het doel is schapen tegen ziektes hun soms deze dodelijke afloop te beschermen, maar niet iedereen is het met mulesing eens. Vegan mode-ontwerper Stella McCartney, voorloper op het gebied van milieuvriendelijke mode, gebruikt bijvoorbeeld sinds 2015 helemaal geen wol meer in haar collecties.

Zoek die balans

Dan het milieu. Wolproductie, of eigenlijk het houden van schapen, heeft ook impact op bijvoorbeeld de vegetatie en vogels in de natuur. Aan de andere kant heeft het ontwikkelen van plantaardige materialen, zoals katoen, wellicht nog wel meer effect op de natuur. Om over het effect van synthetische stoffen op het milieu nog maar te zwijgen. In Tasmanië zijn ze nu hard bezig een balans te vinden in deze verschillende productiemethodes, zoals je in Firths documentaire ziet.

Over balans gesproken: uiteindelijk gaat het, zoals de mode-activiste ook al besluit in haar nieuwste documentaire, over het combineren van een liefde voor mode en het maken van bewuste keuzes. Ook als milieubewuste consument, of juist dan, kun je goed kopen: juist door niet (te) goedkoop te kopen (pun intended). Investeer in mooie stukken en je hebt er decennialang plezier van, aldus Firth. Amen.

Livia Firth & Stella McCartneypinterest
Getty Images
Livia Firth & Stella McCartney