Bont kan echt niet meer. Dat zien gelukkig steeds meer luxe modehuizen in. Deze week maakte ook de Prada Group bekend te stoppen met het gebruik ervan. Het nieuwe beleid gaat in vanaf de spring/summer 2020-damescollectie. De huidige collectie wordt nog verkocht tot de voorraad op is.

Prada kwam tot dit besluit na een gesprek met The Humane Society of the United States (HSUS), de Italiaanse dierenorganisatie LAV en Fur Free Alliance (FFA); een coalitie van meer dan 50 dierenbeschermingsorganisaties uit meer dan 40 landen. In een statement maakt creatief directeur Miuccia Prada bekend dat het merk op zoek gaat naar innovatieve materialen:

'De Prada Group zet zich in voor innovatie en sociale verantwoordelijkheid. Ons bontvrije beleid - bereikt na een positief dialoog met de Fur Free Alliance, in het bijzonder met LAV en de Humane Society of the United States - is een verlengstuk van die betrokkenheid. Door te focussen op innovatieve materialen kan het bedrijf nieuwe grenzen van creatief ontwerp verkennen terwijl het aan de vraag naar ethische producten voldoet.'

Met dit besluit sluit het modehuis zich aan bij een flinke groep andere luxe modehuizen die het gebruik van bont de ban in hebben gedaan. Bekende anti-bontactivisten zijn Stella McCartney en Calvin Klein, maar steeds meer modehuizen volgden en volgen hopelijk nog in de nabije toekomst. Welke merken tot nu toe fur free gingen, zetten we even voor je op een rij:

3.1 Phillip Lim

Vanaf de herfstcollecties in 2019 zal 3.1 Phillip Lim stoppen met het gebruik van bont én andere exotische huiden in de ready-to-wear en accessoirecollecties.

Burberry

Vooraf aan Riccardo Tisci's eerste collectie, maakte Burberry in september 2018 bekend te stoppen met het gebruik van bont. De ontwerper noemde dit op Instagram het begin van een nieuw tijdperk.

instagramView full post on Instagram

In een interview met Business of Fashion vertelde Burberry's CEO Marco Gobetti na de bekendmaking:

'Er is nog steeds wat bont in onze huidige collecties wat nu in de winkel hangt te verkrijgen, maar het maakt geen onderdeel meer uit van ons creatief denken. Dit verduidelijkt onze positie.'

Calvin Klein

Calvin Klein is sinds 1994(!) al bontvrij. Waarvoor veel lof.

Coach

Coach maakte op 23 oktober 2018 bekend dat het merk een 100 procent bontvrijbeleid had aangenomen. Volgens Kitty Block, CEO van The Humane Society, was dit een enorme mijlpaal. Zo schreef ze in een persoonlijk blog:

'De aankondiging van zo een iconisch merk als Coach is de nieuwste aanwijzing dat bont gewoon geen onderdeel is van de mode. De bontindustrie doodt ieder jaar meer dan 100 miljoen dieren. Dieren worden in het wild gevangengezet, waar ze dagenlang zonder voedsel of water in wrede wildklemmen achterblijven of gedurende hun hele leven in krappe kooien worden grootgebracht en vervolgens worden gedood door elektrocutie of vergassing. Consumenten over de hele wereld zeggen nee tegen dat alles en modeleiders volgen.'

Donna Karan / DKNY

Donna Karan beloofde in maart 2018 een cruelty free merk te promoten. Dit beleid ging in 2019 in. Het besluit kwam een aantal dagen nadat San Francisco als eerste grote stad in de Verenigde Staten de verkoop van bont besloot te verbieden.

DVF

Diane von Furstenberg heeft zich ook nog niet lang geleden aangesloten bij een 100 procent bontvrij beleid. Het merk kondigde begin oktober 2018 een partnerschap met PETA aan om de productie van bont, exotische huiden, mohair en angora in alle toekomstige collecties te mijden. Volgens Diane von Furstenberg maakt dit besluit onderdeel uit van een grootschaliger project om een duurzamere mode-industrie te creëren. Ook zei de DVF-voorzitter in een persbericht:

'Ik ben zo enthousiast dat technologie ons een manier heeft gegeven om ons even glamoureus te voelen met nepbont.'

Giorgio Armani

Giorgio Armani bevestigde in maart 2016 te stoppen met het gebruik van bont. Dit besluit kwam voort uit een samenwerking met HSUS. Het besluit geldt voor alle acht merken die onder de Armani Group vallen, waaronder Giorgio Armani, Armani Privé en Emporio Armani.

Gucci

Gucci zei in oktober 2017 geen gebruik meer te willen maken van bont in hun collecties. Te beginnen met de lente-/zomercollectie van 2018. Volgens Gucci-president en chief executive officer Marco Bizzarri spraken hij en creative director Alessandro Michele al langere tijd over het stoppen met bont, omdat de technologie zo vooruit is gegaan dat het gebruik van bont niet meer nodig is. Tijdens de bekendmaking van het nieuwe beleid, voegde Bizzarri hier nog aan toe:

'Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een van de kernwaarden van Gucci en we zullen ernaar blijven streven om beter te worden voor het milieu en voor de dieren. Met de hulp van HSUS en LAV is Gucci verheugd om deze volgende stap te zetten. We hopen dat dit zal helpen innovatie te stimuleren en het bewustzijn te vergroten, waardoor de luxe mode-industrie ten goede verandert.'

Hugo Boss

Een jaar na een gesprek met de HSUS maakte Hugo Boss bekend te stoppen met bont vanaf de herfstcollectie in 2016.

Jimmy Choo

Als onderdeel van het Fur Free Retailer Program maakte Jimmy Choo eind december 2018 bekend te stoppen met bont in de collecties.

Maison Margiela

Na een ontmoeting met PETA in 2018 voegde Maison Margiela onder leiding van John Galliano zich aan bij het rijtje van high-end modelabels die geen bont gebruiken.

Michael Kors

Tegelijkertijd met Jimmy Choo, maakte Michael Kors bekend te stoppen met bont. John Idol, voorzitter en CEO van Michael Kors Holding Limited (het bedrijf dat Jimmy Choo in 2017 overnam) zei hier toen over:

'Ik ben er trots op aan te kunnen kondigen dat ons bedrijf de toezegging heeft gedaan om geen gebruik meer te maken van bont in onze collecties van Michael Kors en Jimmy Choo. Deze beslissing is het begin van een nieuw hoofdstuk, ons bedrijf zal steeds meer gaan inzetten op het gebruik van innovatieve materialen.'

Prada

Dit is dus het nieuwste modehuis dat is toegevoegd aan dit lijstje. Natalie Wanga, directeur van Bont voor Dieren en vice-voorzitter Fur Free Alliance zegt hierover dat Prada met dit besluit een krachtig signaal afgeeft:

'Als een van grootste en toonaangevende modehuizen geeft de Prada Group een krachtig signaal naar de rest van mode-industrie: bont is altijd dieronvriendelijk, schadelijk voor het milieu en brengt zelfs gezondheidsrisico’s mee voor de drager. Dit besluit past binnen het concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de huidige en komende generaties.'

Ralph Lauren

In 2006 gaf Ralph Lauren aan te stoppen met bont - ook in de merchandise en wooncollectie. Daarnaast kondigde het merk aan 1.200 kledingstukken met bont te schenken aan internationale hulpinitiatieven.

Stella McCartney

Sinds het begin van het merk in 2001, maakte Stella McCartney het haar missie om een leer- en bontvrij modehuis neer te zetten en vormde daarmee een belangrijk voorbeeld voor velen.

Tommy Hilfiger

2007 was een jaar waarin veel merken het besluit namen om bontvrij te gaan. Hilfiger gebruikte bont vrijwel alleen voor kragen, maar na een gesprek met PETA maakte het merk bekend dat de productie van kledingstukken met die bontdetails ook meteen zouden worden stopgezet:

'Vanaf heden zal het bedrijf stoppen met de ontwikkeling van elk product dat bont bevat. Alle bontkledingstukken die al in productie zijn, zullen worden afgebouwd uit de verkoopkanalen bij de levering van de lente 2008-collectie.'

Versace

In maart 2017 vertelde Donatella Versace in 1843 magazine dat haar merk in 2019 geen bont meer zal gebruiken. Waarom? Versace zei hierover:

'Bont; daar ben ik klaar mee. Ik wil geen dieren doden om mode te maken. Dat voelt niet goed.'

Vivienne Westwood

Deze ontwerper en activist sloot ook al vrij vroeg aan bij de bontvrije club na een gesprek met PETA in 2007.