De afgelopen tijd startte er veel discussies over de duurzaamheid van online tweedehandskleding winkels zoals Vinted. Je gaat ervan uit dat wanneer je een jeans een tweede leven geeft je goed bezig bent, maar klopt die aanname wel? Vinted heeft hier onderzoek naar gedaan en bracht onlangs voor het eerst een onafhankelijk Climate Change Impact Report uit.

Vinted doet onderzoek naar de duurzaamheid van tweedehandskleding

Nu het festival- en trouwseizoen eraan komt krijgen we allemaal weer de kriebels om nieuwe items te kopen. Maar de zoektocht naar het perfecte stuk kan nogal lastig en frustrerend zijn. Het gebeurt vaak dat mensen aangetrokken worden tot trendstukken, om ze vervolgens slechts één keer te dragen en dat is natuurlijk enorm zonde.

Daarvoor zouden tweedehandswinkels de oplossing kunnen zijn. Want naast dat vintage shoppen leuk is om te doen is het ook veel duurzamer, althans daar ga je van uit. Maar is dit ook zo?

Ja, het is duurzamer! Het Climate Change Impact Report van Vinted – onafhankelijk uitgevoerd door Vaayu – meldt dat de tweedehandskleding aankopen duurzamer zijn dan het kopen van nieuwe items. En dat wordt bevestigd met de volgende punten:

Minder koolstofuitstoot

Wanneer je ervoor kiest om een tweedehands item op Vinted te kopen in plaats van een nieuw item, bespaar je gemiddeld 1,8 kg CO₂e. Dit betekent dat de Vinted community 453 kiloton aan koolstof emissies heeft vermeden. Wat gelijk staat aan een jaar lang 325.000 auto's van de weg halen in de EU.

Meer vintage minder nieuw

Door tweedehands kleding te kopen op Vinted, heeft de community de aankoop van twee op de vijf nieuwe kledingstukken vermeden. Dit heeft geresulteerd in een besparing van CO₂e-uitstoot die overeenkomt met ongeveer 275.000 retourvluchten tussen Londen en Los Angeles.

Meer liefde voor tweedehands

Zelfs wanneer het nieuwe kledingstuk bijna dezelfde prijs heeft als het tweedehands alternatief, zou elke vijfde persoon in de Vinted-community nog steeds de voorkeur geven aan tweedehands kleding.

Hergebruikte verpakkingen

Het gebruik van hergebruikte verpakkingen is eigenlijk beter dan het gebruik van nieuwe, onbeschadigde dozen. Dit komt doordat hergebruikte verpakkingen de CO2-emissies verminderen die worden gegenereerd door het gebruik van nieuwe verpakkingsmaterialen met ongeveer 70%. Bovendien kan het gebruik van een ophaal- en afleverpunt de bezorg-emissies verminderen met 62% in vergelijking met thuisbezorging, wat overeenkomt met de CO₂e uitstoot van het opladen van 81 smartphones.