Gekrompen kleding is in de meeste gevallen wat je níet wil, maar wanneer je je kleding per ongeluk iets te oversized hebt gekocht kan het doelbewust krimpen ervan juist de oplossing zijn. Dit is hoe je dat volgens experts het beste aan kunt pakken.

Een kledingstuk doelbewust een maatje kleiner maken – zo doe je dat

Als je je kleding wil laten krimpen is het eerste wat in je opkomt misschien het tegenovergestelde doen van wat er op het waslabel staat, maar zo simpel is het helaas niet. Sammy Wang, was-expert en senior scientist van Downy deelt hierover met Byrdie: 'Er zijn zoveel soorten kleding en zoveel externe factoren die van invloed zijn. Daardoor is het niet te voorspellen hoe een kledingstuk zal krimpen en wat voor andere veranderingen er kunnen optreden.'

Logischerwijs krimpt het ene materiaal sneller dan het andere. 'Cellulose-achtig materiaal zoals katoen en rayon zal sneller krimpen. Door het wassen met de wasmachine en daarna drogen met een hoge temperatuur kan je dus al het gewenste effect bereiken. Synthetische materialen zoals polyester, nylon, spandex en elastaan krimpen minder snel, dus hoewel je het kan proberen met de wasmachine en droger zal dat niet altijd het gewenste effect opleveren', aldus Wang.

Ook laat ze weten dat de manier waarop een kledingstuk in elkaar zit een rol speelt. 'Gebreide materialen zoals T-shirts en truien zullen meer krimpen omdat er meer ruimte zit tussen de vezels, maar ze zijn ook elastischer waardoor ze sneller weer in hun oude vorm kunnen vervallen. Gewoven materialen zoals pantalons zullen minder snel krimpen omdat ze al heel strak geweven zijn, maar daardoor zullen ze ook niet snel terugvallen in hun oude vorm.'

Dan hebben we natuurlijk ook nog wol, dat vaak krimpt zonder dat het de bedoeling was. Daarover zegt Wang: 'Wol dat alleen door een stomerij gereinigd kan worden moet niet worden gewassen omdat het dan overmatig kan krimpen. Wol vereist hitte, vocht en wrijving om te krimpen. Al deze elementen komen aan bod bij het gebruiken van een wasmachine en een droger. Je zal dan dus wel een kleiner kledingstuk overhouden, maar het zou zomaar extreem kleiner kunnen zijn dan eerst en daardoor ondraagbaar.'

Voorzorgsmaatregelen

Het is goed om voor je van start gaat te weten dat de richtlijnen voor het doelbewust laten krimpen van kleding slechts richtlijnen zijn – uiteindelijk weet je door alle variabelen nooit zeker hoe het uit zal pakken. Wang wijst erop dat je door deze variabelen nooit precies weet wat je krijgt – de afmetingen van een kledingstuk kunnen tot wel 10% veranderen. Ook wijst ze erop dat fabrikanten de kleding vaak zelf al wat laten krimpen zodat dit niet gebeurt wanneer het kledingstuk in handen van de consument is. Door dan doelbewust te laten krimpen zou je de kleding kunnen beschadigen zonder zonder het gewenste effect te bereiken.

Ook kan je natuurlijk niet bepalen hoe een kledingstuk krimpt – wellicht wil je een trui een stuk korter hebben, maar krimpt de trui juist over de breedte.

Zo krimp je thuis je kleding

Nu je bovenstaande weet, is onderstaande wat je kan doen om een kledingstuk thuis te laten krimpen.

  • Maak gebruik van hitte. Dit kan via de wasmachine en de droger, aldus Frej Lewenhaupt, textiel-expert en co-founder en CEO van Steamery. 'Toch raad ik over het algemeen niet aan om je kleding te laten krimpen omdat het veel energie kost en schadelijk kan zijn, waardoor je kledingstukken naast vorm ook kleur en glans verliezen', aldus Lewenhaupt tegen Byrdie.
  • Bekijk het materiaal. Niet alles krimpt in de wasmachine en droger, dus Wang adviseert te experimenteren met het materiaal. 'Natuurlijk materialen zoals katoen krimpen het best omdat deze materialen meer 'water-liefhebbend' zijn waardoor ze water opnemen en uitzetten, dat draagt bij aan het krimpen. Probeer je polyester te laten krimpen in de wasmachine, dan is de kans klein dat dit lukt als er niet ook natuurlijke vezels in het kledingstuk zijn verwerkt.
  • Was het kledingstuk alsof het érg vuil is. Een dergelijk wasprogramma zorgt namelijk voor meer beweging en wrijving, wat gunstig is als je een kledingstuk doelbewust wil laten krimpen. 'Heet water is niet altijd nodig gezien water-verzadiging en wrijving zorgen voor het krimpen van katoen tijdens een wasprogramma', aldus Wang. Je kan dus proberen om je kleding op de normale temperatuur te wassen en alleen de intensiteit op te schalen. Wang deelt dat je dit proces kan herhalen om het gewenste resultaat te bereiken.
  • Laat je kleding weken in kokend water. Een truc die door veel TikTok-gebruikers al wordt omarmd. Dompel het kledingstuk onder in het kokendhete water, laat het twintig tot dertig minuten staan en knijp het water er vervolgens uit met een grijper. Gooi het kledingstuk dan in de droger en ga ook daarbij voor high-heat.

Je begrijpt – je weet nooit hoe een kledingstuk reageert en dus is dit alles op eigen risico. Ben je per ongeluk te ver gegaan? Dit is hoe je een kledingstuk kan 'ontkrimpen'.