De eerste maandag van mei staat niet in het teken van een luchtalarm om 12.00 uur 's middags, maar in het teken van het Met Gala. Dit jaar staat het evenement geheel in het teken van de tentoonstelling Costume Institute: 'Sleeping Beauties: Reawakening Fashion', met als thema The Garden of Time. Maar wat houdt dat precies in?

Het Met Gala 2024

Maandagavond 6 mei tussen 17.00 uur en 20.00 uur (New York tijd) verschijnen de grootste celebrity's in de meest fantastische creaties op de trappen van het Metropolitan Museum of Art in New York City. Ieder jaar geldt er een strikte dress code, passend bij een thema.

Met het thema van 2024 (The Garden of Time) verwachten we een explosie aan bloemen en op de natuur geïnspireerde ontwerpen op de rode loper. 'Deze innovatieve show zal de grenzen van onze verbeelding verleggen', zei het Met museum-CEO Max Hollein in november tegen de Amerikaanse Vogue.

Maar voordat het zo ver is, moeten wij in Nederland eerst nog een nachtje slapen voor het Met Gala. Wanneer de beroemdheden pronken met hun flowerpower, is het bij ons midden in de nacht. Dan is het wel zo handig dat je precies weet wat het Met Gala-thema van dit jaar betekent, en wat de bijbehorende dress code inhoudt. Wij leggen het je uit.

best ever met gala dresses in history
Getty Images

Dit is het Met Gala-thema van 2024

Het Met Gala van dit jaar viert de nieuwe tentoonstelling van het Costume Institute, Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Denk bij Sleeping Beauty niet meteen aan Disney. Het gaat hier om het eren van kleding die zo kwetsbaar is dat ze nooit meer gedragen kunnen worden. Daarom worden deze doorschijnende stoffen en unieke constructies in de archieven van het museum beschouwd als 'sleeping beauties'.

Zoals Andrew Bolton, de hoofdconservator van het Metropolitan Museum of Art, tegen de Amerikaanse Vogue zei: 'Het is in hoge mate een ode aan de natuur en de emotionele poëtica van mode'.

Wat vormt de inspiratie voor het Met Gala-thema van 2024?

Het mode-extravaganza is in de afgelopen jaren geïnspireerd door alles, van legendarische ontwerpers tot religie en futurisme. Maar het Met Gala van dit jaar is een eerbetoon aan een kort verhaal uit 1962, The Garden of Time, geschreven door auteur J.G. Ballard.

Het boek volgt graaf Axel en zijn vrouw. Ze luisteren graag naar Mozart in hun prachtige villa, omgeven door een tuin met kristallen bloemen. Maar buiten hun vergulde kooi bevindt zich een woedende menigte die hun eenzame plaats nadert. Om het leger op afstand te houden, moet Axel de tijd terugdraaien door zijn bloemen één voor één te plukken, totdat er niets meer over is. Inderdaad; vrij cryptisch.

Wat is de dresscode van het Met Gala 2024?

De dresscode van het Met Gala voor 2024 is hetzelfde als het thema; The Garden of Time. Dat betekent dat de outfits die we gaan zien, zijn gebaseerd op de titel van het korte verhaal van J.G.

Hoewel het thema op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, is de kans groot dat we creaties zullen zien die zijn geïnspireerd op planten, bloemen en andere plantaardige ingrediënten.

Flowers? For Spring? Ja, het wordt groundbreaking op het Met Gala.

Lady Gaga op de rode loper van het Met Gala 2019
Getty Images

Wie organiseert het Met Gala 2024?

Anna Wintour, hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue, is net als voorgaande jaren de organisator van het Met Gala. Dat doet ze niet alleen, maar met co-hosts. Dit jaar zijn dat Bad Bunny, Zendaya, Jennifer Lopez en Chris Hemsworth.

Voor Hemsworth is het zijn eerste keer op het gala, voor Bad Bunny de derde keer, de zesde van Zendaya en de veertiende van J.Lo.

Tot wanneer is de tentoonstelling in het Metropolitan Museum te zien?

De tentoonstelling loopt van 10 mei tot en met 2 september. Volgens het MET zal de show ongeveer 250 kledingstukken en accessoires bevatten, die allemaal visueel met elkaar verbonden zijn door de natuur.

De tentoonstelling beslaat meer dan vierhonderd jaar aan modegeschiedenis. Er worden ontwerpen van Schiaparelli, Dior, Givenchy en anderen getoond. De stukken die te kwetsbaar zijn om ooit nog een keer gedragen te worden – zoals een jurk van Charles Frederick Worth uit 1877 – zullen getoond worden via 'animatie, lichtprojectie, AI, CGI en andere vormen van zintuiglijke stimulatie', aldus de website van het museum.