Hoe Angelina Jolie veranderde in een heks: de 'beauty'routine

Creepy jukbeenderen, gifgroene ogen, puntige tanden, horens op je hoofd en dan nog adembenemend knap zijn; dat kan alleen Angeline Jolie. Voor haar nieuwste film, waarvoor Angelina zelf een uitvoerend producent was, kroop ze dagelijks letterlijk in de huid van haar favoriete Disney-slechterik: Maleficent.

Meest gelezen

Special effects makeup artist Arjen Tuiten en Angelina’s persoonlijke makeup artist Toni G doen aan Fashionista.com een stel geheimen uit de doeken over de make-uproutine die Jolie omtoverde in Maleficent.

 HOLLANDS GLORIE
> De protheses
Verantwoordelijk voor die fantastische jukbeenderen? De Nederlander Arjen Tuiten. Deze make-upkunstenaar van Friese bodem, die al meerdere protheses voor Hollywood-doeleinden fabriceerde, mocht dagelijks aan Angelina’s gezicht zitten om de jukbeenderen aan te brengen. ‘Disney was eerst erg nerveus. Ze hadden zoiets van “Wait, what? Waarom gaan we Angelina bedekken met protheses?”, vertelt Tuiten. ‘Maar Jolie stond erop en ze overtuigde Disney-executives, die angstig bij de make-uptests verschenen, ervan dat het het juiste was om te doen. Uiteindelijk kreeg ze siliconen jukbeenderenprotheses, een subtiel neusstuk en puntige oren en tanden. In het begin gaf het make-upteam Maleficent ook een prothetische voorhoofd en kin, maar dat gaf een te duivels effect, dus dat hebben ze weggelaten. We wilden geen karikatuur van haar maken.’

Advertisement - Continue Reading Below

> Die perfecte huid
Hoewel Maleficents huid op de filmposter, gemaakt door beroemd fotografenduo Mert & Marcus, bleker is dan in de film zelf, werden er voor de filmopnames wel degelijk pogingen gedaan om Angelina’s huid zo egaal en licht mogelijk te krijgen. MAC Select Cover Concealer, aangebracht met een natte spons in een blekere kleur dan Angelina’s eigen huidskleur deed de truc. En van blush werd ver weg gebleven. Volgens de twee make-upartiesten duurde het dagelijks drie uur om de maquillage aan te brengen en een uur om het er met een mix van cocos- en arganolie weer af te halen. In totaal zal Angelina 70 dagen lang in volledige make-up, vaak wel 16 uur achter elkaar.

Meest gelezen

> De rode lippen
‘We hebben vele, vele lipsticks geprobeerd,’ vertelt make-up artist Toni G. Uiteindelijk zijn we voor MAC’s Pro Longwear Lipglass in de kleur Anthurium gegaan, die je nu kunt kopen als onderdeel van de MAC’s Maleficent collection. Het was niet roze en ook niet compleet oranje, het was precies de juiste kleur rood. Tijdens de opnames zijn er naar schatting zo’n drie tubes doorheen gegaan.’

> Die enge ogen
Voor de oogmake-up van Angelina liet Toni G zich inspireren door de kleuren van de labradoriet steen, een mineraal dat een metallic, olie-achtig laagje heeft. ‘De regisseur vond het zo mooi, dat hij de steen verwerkte in de staf van Maleficent,’ aldus Tuiten. ‘Én het was de inspiratie voor de creepy contactlenzen, die handbeschilderd werden door contactlenskunstenaar Cristina Patterson.’ Saillant detail: de pupillen van de lenzen zijn geïnspireerd op geitenogen, maar de kleur is gebaseerd op Angelina’s eigen oogkleur, maar dan net iets magischer. Aldus Toni G.

> De nagels
De nagels van Maleficent zien er niet de hele film door hetzelfde uit (leuk detail om op te letten!). Wel zijn ze altijd bijzonder lang. Maar in sommige scènes is er duidelijk nail art toegepast, zoals de Louboutin-manicure, waarmee zangeres Adele werd gespot tijdens de 2012 Grammy Awards; een nude-tint aan de bovenkant en een rode kleur aan de achterkant van de nagels.

> De horens
Make-up artist Rick Baker vertelde eerder al aan het magazine Allure dat Alexander McQueens Sarah Burton betrokken was bij het maken van Maleficents verschillende horens die door de film heen hun opwachting op Angelina’s hoofd maken. De actrice kreeg hiervoor een kapje over haar haar waar de horens, die samen met torenhoge schoenen moesten bijdragen aan het imposante gestalte van Maleficent, met magneten aan vast zaten, zodat ze gemakkelijk konden worden verwijderd.

Vanaf 29 mei draait Maleficent in de Nederlandse bioscoop. Meer Angie? In ELLE juni (nu in de winkel!) doet de actrice een boekje open over haar leven met Brad, de rol van dochter Vivienne in Maleficent en nog veel meer >