Voor wie graag van wat lichaamshaar af wil behoort laserontharing tot de opties – na een aantal behandelingen zouden de haartjes permanent wegblijven. Klinkt als een feest, maar is dat het ook? We zetten alles wat we weten voor je op een rij.

Zijn dit de bijwerkingen van laserontharing?

Over het algemeen wordt laserontharing beschouwd als veilig en effectief als je de behandeling door een betrouwbare salon laat uitvoeren. Toch zijn er mensen die laten weten dat ze na een dergelijke behandeling last kregen van een verslapte huid huid of van een nog sterkere haargroei.

Zijn dit zaken waar je je zorgen over moet maken?

Dit zeggen experts over laserontharing

New York Post laat weten dat de kans op een sterkere haargroei (paradoxale hypertrichose) na laserontharing volgens experts groter is bij mensen met donkere huidskleuren en bij mensen die te maken hebben met aandoeningen zoals PCOS.

Chris Bustamante, esthetisch specialist en founder van Lushful Aesthetics in Manhattan, deelde met The Post: 'Er is niks wat je kan doen om dat te voorkomen, het overkomt je of het overkomt je niet, maar het is heel zeldzaam.' Er zijn momenteel nog geen onderzoeken die aantonen waarom deze bijwerking in sommige gevallen voorkomt.

Elizabeth Botte, medisch schoonheidsspecialist bij BYou Laser Clinic in New York City vertelde aan The Post: 'Paradoxale hypertrichose kan in zeldzame gevallen een bijwerking zijn, en er wordt gedacht dat dit komt door factoren als hormonale veranderingen en niet goed ingestelde laserapparaten.'

'Sagging skin'

Over de geruchten over een verslapte huid na laserontharing zegt Bustamante: 'Een slappere huid door laserontharing is onmogelijk. Er is geen literatuur die deze bewering ondersteunt, en het is niet logisch dat de golflengten die worden gebruikt voor laserontharing de huid op een dergelijke manier zouden beïnvloeden.'

Botte voegt daaraan toe dat een slappere huid veroorzaakt kan worden door veroudering of andere factoren die los staan van de behandeling.

Folliculair oedeem

Een bijwerking die wel vaak voorkomt na laserontharing is folliculair oedeem – kleine bultjes die na 24 uur na de behandeling weer weg zouden moeten trekken. Ook kan je na een behandeling last hebben van jeuk, pigmentveranderingen en brandplekken als de behandeling niet op correcte wijze wordt uitgevoerd.

Experts wijzen er ook op dat de gebieden rond de geslachtsdelen, rond de tepels, rond tatoeages en rond de ogen gevoelig zijn en dus beschermd moeten worden, bijvoorbeeld door het dragen van een beschermingsbril tijdens de behandeling.

Bustamante tipt dat mensen van kleur moeten worden behandeld met een 1064 Yag laser-golflengte, en dat mensen die lichter van kleur zijn het beste kunnen kiezen voor een 755 Alexandrite laser-golflengte. Ook adviseert hij iedereen om Diode- en IPL-apparaten te vermijden. 'Deze apparaten zijn niet optimaal voor laserontharing.'

Tot slot liet hij weten: 'Uiteindelijk is laserontharing de gouden standaard om ingegroeide haartjes en folliculitis aan te pakken, waardoor het onderhouden van de huid veel makkelijker wordt.'