7 bijzondere tekenen dat je niet gezond bent

Tijd voor een bezoekje aan de dokter.

Meest gelezen

Je lichaam zorgt goed voor je. En als er iets niet helemaal goed zit, zal je lichaam signalen sturen. Maar dan moeten we er natuurlijk wel iets mee doen. Volgens een onderzoek van de Kaiser Family Foundation gaan vrouwen vaak niet naar de dokter omdat ze te druk zijn of geen vrij kunnen krijgen van werk. En eerlijk: soms is het gewoon makkelijk om het te negeren.

Maar onthoud: 'Het is belangrijk om vroegtijdig een diagnose te stellen voordat klachten erger worden of soms zelfs niet meer genezen zijn, ' vertelt dokter aan NYU Langone Medical Center Margarita Rohr. 'Als er iets ongewoons gebeurt, beschouw het als een waarschuwing dat er iets niet goed is en laat het nakijken.'

Advertisement - Continue Reading Below

Lees daarom deze zeven tekenen die laten zien dat het écht tijd is om naar de dokter te gaan.

1. Opgezwollen benen

Lijken je benen opgezwollen? Dit heet oedeem en kan een teken zijn van een schildklierprobleem (of zelfs ernstiger, iets met je hart of nieren), vertelt Rohr. Het is belangrijk om een bezoekje aan de dokter te brengen, want schildklierstoornissen kunnen goed onder controle worden gehouden met medicijnen en/of speciale oefeningen.

Meest gelezen

2. Lange ringvingers

Dus de lengte van je vingers geeft de staat van je gezondheid aan? Zeker mogelijk, volgens een onderzoek gedaan door de University of Nottingham. Het onderzoek wijst uit dat als je ringvinger langer is dan je wijsvinger, dit een teken kan zijn dat je een groter risico hebt op artrose, vooral in de knieën. De onderzoekers konden niet vertellen waarom precies.

Blijf bij je normale sportregime, houd een gezond gewicht en je kan deze voorspellingen tegengaan. Maar serieus: praat nog wel even met je dokter.

3. Cravings naar ijs

Als je altijd in de vriezer wil duiken voor een bak cookie dough-ijs, kan dat betekenen dat je een ijzertekort hebt, aldus Rohr. Waarom? Mensen die last hebben van een ijzertekort, hebben vaak cravings naar eten zonder veel voedingswaarde, voornamelijk ijs (en er zijn zelf mensen die hunkeren naar dingen die je helemaal niet moet willen eten zoals papier of modder).

Jouw dokter heeft het beste advies, maar ijzerrijk eten (zoals rood vlees, groene groente) aan je dieet toevoegen is nooit verkeerd, net als vitamine C, dat ervoor zorgt dat je lichaam het ijzer beter opneemt.

4. Rimpels op gekke plekken

Je uiterlijk kan soms wel degelijk laten zien wat er in je lichaam gebeurt. Natuurlijk, de meeste rimpels zijn gewoon een teken van ouderdom, maar onderzoek wijst ook uit dat er een andere oorzaak kan zijn van rimpels: een hoge bloeddruk.

Het onderzoek laat zien dat vrouwen met rimpels op plekken die niet vaak worden blootgesteld aan de zon, zoals de bovenarmen, vaak een hoge bloeddruk hebben. In dat geval is het tijd om met je dokter te praten en cocktails en zout te weren.

5. Slechte adem

Als je altijd een slechte adem hebt, kan dat een teken zijn van gingivitis (ontstoken tandvlees), vertelt Rohr. Als je dit niet behandelt kan het leiden tot serieuzere tandvleesproblemen en kun je zelfs je tanden verliezen. Willen we niet, dus zorg ervoor dat je goed blijft poetsen en flossen en op tijd naar de tandarts gaat.

6. Donkere urine

Heb je je weleens afgevraagd of de donkere kleur van je urine een teken is dat er iets niet helemaal goed zit? Uhh, waar. Het is vaak een indicator dat je gedehydreerd bent. In dat geval: drinken maar! De donkere kleur kan ook te maken hebben met bloed in je urine, wat weer kan wijzen op een probleem met je nieren of lever, aldus Rohr. Praat met je dokter en blijf ondertussen hydrateren, gezond eten en regelmatig sporten.

7. Zwarte ontlasting

Iets wat je niet meteen moet doorspoelen en vergeten. Als je ontlasting donker wordt, kan dat een teken zijn van een bloeding, vaak door een maagzweer, aldus Rohr. Snel naar de dokter en even geen pittig eten meer.

Bron: Redbook