Op vakantie lijkt het soms alsof je alleen nog maar met eten bezig bent. Van ontbijt op terras, naar lunch aan zee, snacks, tapas, diner. We hebben tips.

Dieet? Eet!

Ben je ten prooi gevallen aan hysterische diëten en heb je je de weken voor je vakantie nog net niet uitgehongerd, dan is het extra oppassen. Op korte termijn verlies je wel gewicht met een pittig dieet, maar de kans dat je aankomt als je weer gewoon of – hé, je bent op vakantie – extra lekker gaat eten – is erg groot. Afvallen en op gewicht blijven is een kwestie van gezond en slim blijven eten.

Do's

  • Ga op zoek naar een foodmarkt of een knus familierestaurantje met een kleine kaart. Grote kans dat het eten dat ze serveren uit eigen tuin of van een lokale boer komt, of dezelfde dag nog rondzwom. Beter voor jou, beter voor de plaatselijke economie.
  • Vermijd all you can eat's en buffetten. De kans is groot dat je meer opschept en eet dan je lief is. Beland je er toch, neem dan het kleinste bord.
  • Bestel iets wat gestoomd, gekookt, gegrild, gepocheerd, gewokt of geroosterd is, in plaats van gefrituurd of gegratineerd.
  • Skip de saus. Of neem mosterd in plaats van mayo, en tomatensaus in plaats van room- of kaassaus.
  • Deel: bestel diverse kleine gerechtjes en deel die met z'n allen. Zo eet je weinig van veel.

On the road

Eet voor je naar het vliegveld gaat of neem iets mee voor onderweg. Want aldaar tref je een overpriced lekkernijencircus van heb ik jou daar.

Honger of dorst?

Elke dag een flinke fles water, bijvoorbeeld met wat schijven citroen, komkommer of verse munt, mee naar het strand is niet alleen slim om uitdroging tegen te gaan. Vaak verwarren mensen namelijk honger met dorst en eten ze iets terwijl een paar slokken water het gevoel had kunnen verhelpen. De truc: denk je dat je honger hebt, drink dan eerst iets in plaats van naar die zak chips te grijpen. Heb je twintig minuten later nog trek, dan kun alsnog iets eten.

Van het huis

Wat is het toch aardig, die complementary zoute pinda's, noten of chipjes die je bij je drankje krijgt. Voordat je het weet is het bakje leeg. En bestel je nog een drankje (en een nieuw bakje) – tegen de dorst. Noten zijn weliswaar gezond, maar ook caloriebommen.

Eet met aandacht

Onderzoekers van de universiteit van Bristol toonden in 2012 opnieuw een verband aan tussen de herinnering aan je laatste maaltijd en hoeveel je tijdens je volgende maal eet. Wie zich nauwelijks kan herinneren wat hij heeft gegeten zal tijdens een volgende maaltijd meer eten dan mensen die hun laatste maal bewuster hebben genuttigd.

Don't supersize

Ga voor de kleinste portie als je er zeker van wilt zijn dat je niet te veel eet of drinkt. De meeste mensen zijn geneigd hun bord leeg te eten of die halveliterbeker leeg te drinken, zelfs als ze er geen zin meer in hebben.

Eetlust = kooplust

Het is een bekend fenomeen: verblind door de zon, de sfeer en de schoonheid van je bestemming ineens als een blok vallen voor allerhande tastbare vakantieherinneringen, van met dolfijnen versierde fotolijstjes en tie-dye gewaden tot authentieke pottenbaksels – alles waar je thuis met een grote boog omheen zou lopen. Om maar te zwijgen van exotische malls en al het moois dat je kunt vinden aan de Via Della Spiga's en Rue Saint-Honoré's.

Nou was al bekend dat je vooral niet hongerig naar de supermarkt moet gaan omdat je dan meer eten koopt dan je van plan was, winkelen in het algemeen blijkt een slecht idee met honger. Een onderzoek uit maart 2015 van wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America wijst uit dat proefpersonen die meer dan vier uur niet hadden gegeten zeventig procent meer spullen aanschaften. Eerst eten, dan shoppen, luidt dus het devies.

Tja, en dan wil je weten wat je dan het beste kunt drinken (cocktails!)? Lees het HIER >

Tripje Bali gepland? Lees dit eerst >