Voornemens in 2016 nog wat gezonder te gaan leven, maar geen zin om rigide regels te volgen? Vijf trucjes hoe je, als je dan toch wil 'zondigen', op z'n verantwoordst de regels kunt breken, volgens voedingsdeskundige Steven Macari.

1. Koffie
'Een klein beetje koffie is oké voor de meesten, maar zorg wel dat je voor organische koffie(bonen) neemt. Koffiebonen zijn vaak bespoten met allerlei chemicaliën, pesticiden en andere giftige stoffen. Die giftige stoffen kunnen zorgen voor een gestressd lichaam, een verhoogde vetopslag rond je buik, hormonale schommelingen en een verminderde spieropbouw. Ja: dat kunnen giftige allemaal veroorzaken. Na twaalf uur zou ik geen koffie meer drinken, en eet na je koffie iets vets als tegenwicht voor de cafeïne, om een energiepiek en -dal te voorkomen. Vetbronnen zijn boter, kokosolie of pompoenzaadolie. Espresso is ook beter dan 'gewone' koffie: er zit minder van de slechte dingen in (cafeïne en zuren) en meer van de goede dingen (aminozuren en antioxidanten).' 

2. Alcohol
'Ga voor glutenvrije drankjes, en probeer bij mixdrankjes voor zo min mogelijk suiker te gaan. Drink nooit op een lege maag, en drink niet langer dan twee dagen op een rij. Supplementen die helpen bij veel dagen drinken zijn B-vitaminen, zink, actieve kool en mariadistel. Neem die de avond van het feestje in. Blijf gehydrateerd, en begin daar niet een paar uur vantevoren mee, maar een paar dágen. De dag na je feestje kun je het beste iets met snijbiet, bieten, gember of paardebloem eten.' 

3. Sigaretten
'Kies organische sigaretten, want ook tabak is een product dat vaak wordt volgespoten met chemicaliën en giftige stoffen. Vaak zorgen die er ook voor dat je tijdens het roken veel suiker binnenkrijgt, en suiker beïnvloedt je bloedsuikerspiegel weer op een negatieve manier. American Spirit zijn de bekendste organische sigaretten. Vaporizers zijn ook goede opties, al is roken natuurlijk nooit goed.'

4. Snoep en chocola
'Als je van chocola houdt, kun je het beste zondigen me organische, pure chocolade. Zoek voor kwaliteitsingrediënten: een goede chocoladereep bevat bijvoorbeeld organische cacao en kokossuiker. Goedkope chocoladerepen zijn veel meer bewerkt en bevatten vaak allerlei ingrediënten van slechte kwaliteit, zoals kunstmatige zoetmakers en emulgatoren. Ga voor glutenvrije zoetigheden en zoek voor natuurlijke zoetmakers als rauwe honing en maple syrup. Probeer je eigen desserts te maken. Sommige recepten zijn verrassend gemakkelijk: een bevroren banaan in een blender zorgt voor een romige frozen yoghurt in bananensmaak.' 

5. Gluten
'De meeste mensen zijn gebaat bij géén gluten, maar als je ze wel wil: zorg dat de bloem in het product van goede kwaliteit is. Ga bijvoorbeeld voor speltbrood. Goed nieuws: in Europa is de kwaliteit van bloem vaak hoger dan in Amerika, waardoor je er ook makkelijker voor een pasta of pizza kunt gaan. Als je een glutenintolerantie hebt, is het raadzaam niet te cheaten met je gluten.'