Dit is waarom paprika nog steeds in plastic is verpakt

Want ja; dat heeft een reden.

Meest gelezen

Dat plastic slecht is voor het milieu, wist je natuurlijk al. En daar wordt steeds meer op ingespeeld: de plastic tasjes in de winkel worden niet meer zomaar meegegeven en je kunt nu - veel makkelijker dan vroeger - je plastic afval scheiden door de verschillende afvalbakken.

Waarom zit er dan plastic om een komkommer en zijn andere groente nog steeds verhuld in plastic? Je zou denken dat plastic in strijd gaat met de opvattingen van veel mensen over milieu. En dat is ook zo, maar het plastic zit er omheen met een reden.

Advertisement - Continue Reading Below

LANGER VERS

Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen. Voordat je de groente afrekent in de supermarkt hebben ze al een lange weg afgelegd, daarom worden ze verpakt.

Meest gelezen

Groente wordt niet zomaar verpakt, daar is per groente goed over nagedacht: door het verpakken wordt de zuurstof gereguleerd en droogt het voedsel niet uit. Hierdoor bederft het niet snel, sterker nog: verpakte groente blijft tot drie keer langer vers dan niet-verpakte groente.

MINDER MILIEUBELASTING

Maar plastic verpakking levert afval op en kost veel energie om te maken, zou je denken. Dat is ook waar, maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen is dit voor het milieu toch gunstiger dan niet verpakte groente. Dat komt doordat er door het verpakken van groente in plastic minder groente verloren gaan. Niet alleen bij jou thuis, maar ook in de winkel en bij de boer.

Hierdoor wordt er minder weggegooid en hoeven de boeren minder te produceren waardoor vrachtwagens minder tochten hoeven te maken. Al met al is dit volgens de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen omgerekend veel minder milieubelastend en scheelt dit in het gebruik van energie en grondstoffen. Allemaal dus door een klein stukje plastic.

TOCH GEEN PLASTIC?

Dit wil niet zeggen dat we nu met zijn allen alleen nog maar voorverpakte groente moeten kopen: als je weet dat je binnen een paar dagen de groente opeet, kun je natuurlijk beter voor de onverpakte variant kiezen. De keuze is dus aan jou. Lees hier meer over hoe je voedselverspilling tegen kan gaan.

Bron: Women's Health