Rijst gegeten (of besteld), en genoeg over om de volgende dag hetzelfde te eten? Fijn, maar óók potentieel gevaarlijk, zegt de National Health Service (NHS).

Want, voor zover je dat nog niet wist: je kunt een vrij pittige voedselvergiftiging oplopen van het opwarmen van al eerder klaargemaakte rijst.

Dish, Food, Cuisine, Ingredient, White rice, Steamed rice, Rice, Produce, Hayashi rice, Staple food, pinterest

Gevaarlijke bacterie

Ongekookte rijst bevat namelijk sporen van Bacissu cereus — een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken en zichzelf snel kan vermenigvuldigen. De bacterie kan ook overleven nadat je de rijst hebt gekookt. Kortom: als je je rijst daarna nog een dag laat staan, en er toevallig zo'n bacterie is overgebleven, dan heeft die zich tegen de tijd dat jij de rijst weer opwarmt, flink vermenigvuldigt. Het mogelijke gevolg: overgeven en diarree.

Hoe langer de gekookte rijst op kamertemperatuur wordt bewaard, hoe groter de kans dat de bacterie zich inmiddels zo veel heeft vermenigvuldigt, dat het niet meer verstandig is de rijst te eten.

Food, Serveware, Rice, Steamed rice, Dishware, Ingredient, White rice, Jasmine rice, Tableware, Porcelain, pinterest

Voorkom ziek worden

Goed, hoe verklein je de kans dat je rijst je ziek gaat maken? Serveer de rijst na het koken zo snel mogelijk, en als je het de volgende dag weer wil eten, zet de rijst dan zo snel mogelijk weg in een koelkast. De NHS raadt aan dit binnen een uur te doen. Je kunt de rijst ongeveer een dag in de koelkast bewaren.

Check ook nog even goed dat je rijst tijdens het opwarmen goed heet wordt, en warm je rijst nooit vaker dan één keer op.

Van: Cosmopolitan UK