Is dit wonderdrankje toch niet zo goed als we dachten?

Een resumé.

Meest gelezen

Misschien was je al bekend met kombucha, misschien ook niet. Het gefermenteerde drankje maakt in ieder geval in sommige kringen, zeker overzees, al een tijdje furore als toverdrank voor je darmsysteem, omdat er levende bacteriën en schimmels in zitten. Nieuw onderzoek van La Trobe University lijkt dit nu tegen te spreken. Een resumé van kombucha.

Advertisement - Continue Reading Below

Wat is kombucha, precies?

Kombucha is, anders dan de plotse stijging in populariteit doet vermoeden, niet nieuw. 'It's an old gut remedy,' zegt Kara Landau, diëtiste. 'Kombucha is in feite een dosis bacteriën die je lichaam gebruikt om goed te functioneren. De basis van het drankje is zwarte thee en suiker, en dat wordt gefermenteerd met een combinatie van bacteriën sn schimmels die SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) worden genoemd.'

Meest gelezen

Is elke kombucha hetzelfde?

Nee. 'Het probleem is: sinds de vraag naar kombucha is toegenomen, is het aantal variaties ook enorm gegroeid,' zegt Landau. 'Nu er zo veel verschillende soorten kombucha zijn — en niet allemaal zo gezond als ze claimen te zijn — zie je de bomen door het bos niet meer en is het makkelijk om een "verkeerde" kombucha te nemen.'

Waarom zijn sommige experts niet zo overtuigd van de werking van kombucha?

Kombucha zit in principe vol goede en gezonde bacteriën, maar het is nog maar de vraag of die bacteriën de goede bestemming in je lichaam wel bereiken. 'Je maag zit vol zuren, en het is onduidelijk hoeveel levende bacteriën het helemaal tot je darmen overleven — de plek waar ze het meeste effect hebben,' legt Ladau uit.

En dan is er dus ook nog dat onderzoek van La Trobe University, waarbij werd gekeken naar de effecten van producten met probiotica, zoals kombucha, maar ook yoghurt, sauerkraut en kefir. Kombucha scoorde van deze producten het laagst. Hoofdonderzoeker Stephanie Abou-Antoun aan de Herald Sun: 'De resultaten lieten ons zien dat good old yoghurt effectiever is qua probiotica, dan kombucha. Sterker nog: van een van de geteste kombucha's moest je veel meer dan de aangeraden dagelijkse limiet drinken, om het effect van de probiotica te voelen. Dat gezegd hebbende, is het wel belangrijk te noemen dat we maar tien "probiotica"-producten in deze test hebben opgenomen.'

Wat moeten we dan wel eten of drinken?

Yoghurt dus, als je goed tegen zuivel kunt, of Vaalia, kokosyoghurt of Yakult, adviseert Ladau. Als je niet zo goed reageert op zuivel, kun je een probiotica-tablet nemen, of probiotica-water. Ladau: 'Mijn favoriet is PERKii, dat gebruik maakt van een methode die de bacteriën ook in je maag levend houden.'

Bron: ELLE Australië